Douwe Egberts trekt vroeger dan gepland naar beurs voor grootste Europese beursgang van het jaar

JDE Peet’s, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, trekt sneller naar de Amsterdame beurs dan gepland omdat de interesse van beleggers enorm groot is. Het bedrijf wil nu op vrijdag zijn beursgang op het Damrak maken in plaats van op 3 juni.

Bij de beursgang van het koffiebedrijf wordt gemikt op een marktwaarde tussen 14,9 en 16 miljard euro. De aandelen zouden tussen 30 en 32,25 euro kosten.

JDE Peet’s ontstond nadat moederbedrijf JAB Holdings de Nederlandse koffiebrander Jacobs Douwe Egberts Group (JDE) samenvoegde met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet’s. Op basis van volume is alleen Nestlé een groter koffiebedrijf.

Schulden verminderen

JDE Peet’s wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om zijn schulden te verminderen. Het bedrijf geeft voor 700 miljoen euro nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkopen aandeelhouders Acorn, waar moederbedrijf JAB en enkele andere investeerders eigenaar van zijn, en Mondelez elk maximaal 25.833.000 aandelen. Die twee aandeelhouders halen daarmee gezamenlijk tot zo’n 1,55 miljard euro op.

Er is ook een zogenaamde overtoewijzingsoptie van nog eens 3,5 miljoen eigen aandelen van het bedrijf zelf en 3,9 miljoen aandelen van JAB en Mondelez. Die optie wordt alleen gebruikt als er meer vraag is dan er aandelen beschikbaar zijn.

Grootste in Europa

Volgens berekeningen van het financieel nieuwsagentschap Bloomberg kan de beursgang van JDE Peet’s de grootste Europese beursgang van dit jaar worden. Naar verluidt dreigen investeerders die minder bieden dan 31,50 euro per aandeel de boot te missen. Vrijdag wordt de definitieve aandelenprijs bekendgemaakt.

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Sinds de overname door JAB voerde het bedrijf de omzet jaarlijks met 3,1 procent op, tot 6,9 miljard euro in 2019. Die verkopen komen niet alleen op het conto van Douwe Egberts. JDE is ook eigenaar van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L’Or en Tassimo.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20