Douwe Egberts gaat dan toch naar de beurs

JDE Peet’s, het bedrijf achter de koffiemaker Douwe Egberts, gaat binnenkort naar de beurs. Dat kondigt moedergroep JAB Holdings later deze week aan, volgens de Britse zakenkrant Financial Times. Twee maanden geleden werd uitstel aangekondigd door de slechte marktomstandigheden.

Het van oorsprong Nederlandse koffiebedrijf zal noteren op de beurs van Amsterdam en wil 2 miljard euro ophalen. 700 miljoen euro daarvan zou moeten komen van de uitgifte van nieuwe aandelen, de rest van de verkoop van aandelen door bestaande aandeelhouders, waaronder de voedingsgroep Mondelez.

JAB zelf zou geen aandelen willen verkopen en blijft met 51 procent meerderheidsaandeelhouder.

De beursgang staat al sinds december op de agenda en was gepland voor de zomer van dit jaar. Twee maanden geleden zei de groep echter dat het niet meer zou gaan door de coronaklap die de beurzen hadden gekregen. Nu de beurzen zich weer hersteld hebben, lijkt JAB daarop terug te komen.

Egbert Douwes

Douwe Egberts heeft een bijzondere relatie met de beurs. Het ontstond in 1753 in Nederland met de oprichting van de kruidenierswinkel De Witte Os door Egbert Douwes. In 1968 ging het voor de eerste keer naar de beurs, maar het werd daar in 1978 afgehaald door de Amerikaanse consumentengoederengroep Sara Lee.

In 2012 ging het dan opnieuw naar de beurs, maar een jaar later kwam het bedrijf in handen van de Duitse investeringsmaatschappij JAB die het opnieuw van de beurs haalde en fuseerde met Mondelez. Eerder dit jaar voegde JAB het bedrijf dan nog eens samen met de Amerikaanse koffiemaker Peet’s ter voorbereiding op de beursgang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20