‘Douwe Egberts stelt beursgang noodgedwongen uit’

Het Nederlandse koffiebedrijf zou nog voor de zomer naar de Amsterdamse beurs gaan, maar ziet daarvan af door de dramatische koersdalingen van afgelopen week. Dat schrijft de Nederlandse krant het Financieele Dagblad.

‘Het zou bijna vreemd zijn als je de beursgang nu doorzet’, zegt een van de anonieme bronnen van de krant. ‘Dan denken beleggers: wat is hier aan de hand?’ Bovendien speelt het coronavirus nog op een andere manier mee. Door reisbeperkingen mogen de begeleidende bankiers en beleggers elkaar soms niet meer ontmoeten.

De beursintroductie zou dit jaar de grootste in Nederland worden en één van de grootste in Europa. Eigenaar JAB Holdings wilde een minderheidsbelang verkopen en hoopte daar 3 miljard euro mee op te halen. De kans was groot dat het bedrijf een plek zou krijgen in de belangrijkste Nederlandse beursindex AEX.

Multinational

Het gaat eigenlijk om een herintrede in de beurswereld. In 2013 haalde de Duitse familie Reimann, dat JAB Holdings in handen heeft, het koffiebedrijf van de Amsterdamse beurs en bouwde het daarna via een reeks overnames uit tot een multinational met meer dan 20.000 personeelsleden. De koffiespeler beschikt over merken als Senseo, Jacobs en Jacqmotte.

Douwe Egberts is niet het eerste bedrijf dat zijn beursgang even op pauze zet. Verhuurplatform Airbnb en de Amerikaanse platenmaatschappij Warner Music Group, dat artiesten als Ed Sheeran, Madonna en Coldplay in de portefeuille heeft, deden dat ook al. En ook de Nederlandse tak van telecombedrijf T-Mobile kijkt beursgewijs nog even de kat uit de boom.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20