Douwe Egberts sprint fors hoger bij beursdebuut

JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, tekent vrijdag op de Amsterdamse beurs voor de grootste Europese beursgang van het jaar. De vraag van beleggers is overweldigend en het aandeel opent meteen 14 procent hoger.

De aandelen werden aangeboden aan een prijs van 31,50 euro per stuk, maar meteen na de openingsbel ging die prijs naar 35,97 euro. Dat is een sprong van 14 procent. Rond 10 uur noteert het aandeel nog even hoog.

Dat geeft het bedrijf een waardering van 17 miljard euro, wat de beursgang de grootste in Europa van dit jaar maakt. Opmerkelijk aan het verhaal is dat moederbedrijf JAB in maart nog besliste om de beursgang uit te stellen door de coronacrisis.

Beurzen in het rood

De populariteit van Douwe Egberts kan echter de rest van de beursdag niet redden, want de Amsterdamse beurs gaat, net als de andere Europese beurzen, in het rood. Ze verliest bijna 1 procent. De primus is de betaalverwerker Adyen met een winst van 3,2 procent, de halfgeleiderproducent ASMI bengelt achteraan met 2,2 procent verlies.

In de Brusselse Bel20 staat de investeringsmaatschappij Sofina aan kop. Het aandeel wint 4 procent, de verliezer is het chemiebedrijf Solvay. Daar gaat er 5,5 procent van de koers. Door de coronacrisis zijn er minder leveringen aan heel wat vliegtuig- en autobedrijven.

In Parijs gaat Renault 5 procent onderuit. De autofabrikant ziet af van de coronacrisis en besliste daardoor wereldwijd 15.000 mensen te ontslaan. Hij wil daar 2 miljoen euro mee besparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20