Door stijgende rente daalt het aantal nieuwe woonleningen naar een historisch dieptepunt

De afkoeling van de vastgoedmarkt lijkt een feit te zijn. Uit cijfers van de toezichthouder Centrale voor Kredieten aan Particulieren die De Tijd heeft geanalyseerd, blijkt dat het aantal nieuwe woonleningen tijdens de eerste twee maanden van dit jaar is gezakt naar een historisch dieptepunt.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van een woonlening fors opgelopen. Daardoor hebben meer en meer gezinnen problemen om de aankoop van een huis of appartement te financieren.

In het nieuws: In januari en februari zijn er in totaal 32.600 hypothecaire kredieten afgesloten, leren cijfers van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dat is zowat de helft van het gemiddelde in de voorbije vijf jaar. Tegenover januari en februari 2022 gaat het om een terugval met 47 procent.

  • In februari telde de toezichthouder 16.165 nieuwe kredieten. Dat is het laagste cijfer (op maandbasis) sinds begin 2007.
  • Ook in januari was er al sprake van een dieptepunt. Toen werden er 16.435 woonleningen afgesloten.

De details: Het is het zoveelste signaal dat de vastgoedmarkt aan het afkoelen is.

  • Uit recente cijfers van de Federatie van Notarissen bleek ook al dat woningprijzen in het laatste kwartaal van 2022 zijn gedaald tegenover de drie voorgaande maanden.
  • Het aantal transacties viel in de tweede helft van 2022 met ruim 7 procent terug. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar wisselden zo’n 10 procent minder woningen van eigenaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
  • ING merkte onlangs op dat het aantal woonleningen in januari met 45 procent is gedaald (op jaarbasis) en daarmee op het laagste punt stond in 16 jaar.

Stijgende rente

Duurdere woonleningen: We moeten niet ver zoeken voor een verklaring waarom er minder hypothecaire kredieten worden afgesloten: de stijgende rente.

  • De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen. Daardoor is het prijskaartje van zowel de consumenten- als woonkredieten opgelopen.
    • Uit de rentebarometer van Immotheker blijkt dat de vaste rente op een woonlening met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de aankoopwaarde van een woning) van minstens 80 procent het voorbije jaar is gestegen van 2,02 naar 3,62 procent. De impact op de maandelijkse aflossing is niet te onderschatten. Wie 250.000 euro leent, betaalt nu 193 euro per maand meer af.
    • Om de maandelijkse aflossingen ietwat binnen de perken te houden, opteren meer en meer kredietnemers om de terugbetaling te spreiden over 25 jaar. Daardoor lopen de interesten wel op.
  • Voorts is er ook nog de renovatieplicht in Vlaanderen. Wie een energieverslindende woning koopt, moet die binnen vijf jaar renoveren.
    • Om van een EPC-label E of F naar D te springen zijn al snel voor 50.000 euro of meer renovatiekosten nodig. 

(as)

Meer