“Belg is bereid om te investeren in een duurzame woning, maar prijskaartje is voor velen een drempel”

Volgens Lars Vervoort, woordvoerder van de verzekeraar AG Insurance, zijn veel Belgen bereid om hun woning energiezuiniger te maken, maar het prijskaartje houdt velen tegen om dergelijke investeringen te doen. “Het EPC-certificaat kan nuttige info geven over hoe je op een effectieve manier je woning kunt verduurzamen”, merkt hij op tegenover Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Lars Vervoort van AG Insurance.


De details: Uit een onderzoek van AG Insurance blijkt dat de Belg bereid is om te investeren in een duurzame woningrenovatie. Alleen laten velen zich nog afschrikken door het prijskaartje.

  • “De kostprijs is vaak toch een drempel om bijvoorbeeld in isolatie of in zonnepanelen te investeren”, zegt Vervoort tegenover The Morning Drive van Business AM.
  • Nochtans renderen dergelijke investeringen. Je bespaart niet alleen op energie, maar de waarde van je woning stijgt ook. “Uit een recente rondvraag van de Federatie van het Notariaat blijkt dat er verwacht wordt dat de prijzen van energieverslindende woningen met gemiddeld 1,6 procent zullen dalen“, verduidelijk hij. “De waarde van woningen met een goede EPC-score zal daarentegen toenemen.”

EPC-score: De woordvoerder merkt op dat het EPC-cerficaat kan helpen om op een efficiënte en effectieve manier je woning te verduurzamen. “Je komt te weten welke werken er allemaal nodig zijn om de energiescore te verbeteren, zoals het plaatsen van isolatie of dubbelglas”, klinkt het. “Zo’n certificaat maakt het ook eenvoudiger om prioriteiten te stellen.”

  • Hij raadt daarom iedereen die nog geen EPC-certificaat heeft aan om dat aan te vragen. “Het is een vrij kleine investering waar je toch heel wat nuttige informatie uit haalt”, klinkt het. De prijs voor een EPC-keuring schommelt tussen 100 en 250 euro, afhankelijk van het type woning.
  • Een recent onderzoek van AG Insurance toont overigens aan dat vier op de tien Belgen de EPC-score van zijn woning niet kent. “Dat is voornamelijk het geval bij mensen die al een tijdje een woning bezitten. Vroeger was het immers geen verplichting om een EPC-certificaat in handen te hebben. Dat is vandaag wel het geval”, verduidelijkt Vervoort.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.