Het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana heeft bij een rechtbank in Milaan een klacht wegens laster ingediend tegen Tony Liu en Lindsay Schuyler, twee modebloggers uit de Verenigde Staten. Volgens Dolce & Gabbana waren de bloggers, auteurs van de modepublicatie Diet Prada, met hun berichtgeving de oorzaak van een grote Aziatische boycot tegen het Italiaanse label.
Het modehuis eist een schadevergoeding van meer dan 600 miljoen dollar.
Scheldpartij
De feiten dateren van tweeënhalf jaar geleden, op de vooravond van de modeshow van Shanghai. Diet Prada bracht toen een kritisch commentaar over een promotievideo die Dolce & Gabbana naar aanleiding van de modeshow hadden gelanceerd. In verscheidene reacties was de video immers cultureel misplaatst genoemd.
Diet Prada publiceerde bovendien correspondentie van Stefano Gabbana met een Aziatische vrouw die haar beklag over de inhoud van de video had gedaan. Uit die publicatie bleek dat Gabbana op die kritiek met een scheldpartij ten aanzien van de vrouw zou hebben gereageerd. De Italiaanse ontwerper beweerde nadien dat zijn account was gehackt. Later zou het modehuis zich voor de problemen verontschuldigen.
Dolce & Gabbana kreeg na de incidenten in Azië echter met heel wat tegenwind af te rekenen. Dat heeft het modehuis naar eigen zeggen zware schade toegebracht. Het Italiaanse modehuis moest de modeshow schrappen, terwijl in China en de hele wereld oproepen volgden om het merk te boycotten.
Die moeilijkheden waren volgens Dolce & Gabbana het gevolg van de publicaties van Diet Prada. Het modehuis zegt sindsdien al ruim 450 miljoen euro te hebben moeten investeren om de schade aan zijn merkimago ongedaan te maken. Samen met een aantal andere claims wordt een totale schadevergoeding van ongeveer 600 miljoen euro geëist.
Steun
De klacht van Dolce & Gabbana werd al twee jaar geleden bij de rechtbank van Milaan ingediend, maar is pas nu aan de oppervlakte gekomen omdat Diet Prada zelf het dispuut met het modehuis openbaar heeft gemaakt. Volgens Liu en Schuyler is het daarbij opmerkelijk dat het modelabel eerst officieel zijn verontschuldigingen aanbiedt, maar vervolgens in alle stilte weerwraak probeert te nemen.
De publicatie Business of Fashion merkt op dat Dolce & Gabbana sinds de problemen vestigingen in Chengdu, Shanghai, Nanning en Peking heeft gesloten. ‘Het schandaal lijkt de verkoop van het label in China dan toch te hebben aangetast’, aldus het magazine.
De advocaten van Diet Prada hebben in een reactie aangevoerd dat de klacht onmogelijk voor de rechtbank in Milaan kan worden behandeld. De feiten hebben immers plaatsgevonden in Azië, terwijl de gedagvaarde partij in de Verenigde Staten is gevestigd.
Liu en Schuyler laten zich op hun blog vaak kritisch uit over de modesector. Hun commentaren hebben zowel betrekking op de voorgestelde ontwerpen als op een aantal sociale knelpunten. Volgens Susan Scafidi, directeur van het the Fashion Law Institute aan de Fordham Law School, is het geding dan ook een poging om Diet Prada en zijn bloggers het zwijgen op te leggen.
Diet Prada heeft op Instagram meer dan 2,5 miljoen volgers. Sinds het geding bekend is geraakt, heeft de blog al meer dan 38.000 dollar opgehaald voor zijn verdediging. Liu en Schuyler zeggen daarbij dat ze nooit zullen dulden dat rechtszaken hun platform het zwijgen zal opleggen.
(tb)