Is grapmunt Dogecoin terug van weggeweest? Koers stijgt met 35 procent na Musks aankoop van Twitter

De koers van cryptomunt Dogecoin, een activum dat onlosmakelijk verbonden is met Elon Musk, is de voorbije dagen sterk gestegen. Dat gebeurde door de aankoop van Twitter door de centimiljardair, die deze week afgerond werd.

Waarom is dit belangrijk?

Musk is al geruime tijd de jolige pleitbezorger van Dogecoin, een cryptomunt die in 2013 als grap werd gestart. De centimiljardair speelde onder andere met het idee om betalingen in Dogecoin toe te laten bij Tesla en SpaceX en aanvaarde de munt uiteindelijk voor de aankoop van Tesla-merch. Ooit zou ‘s werelds rijkste man zelfs plannen hebben gehad om Twittergebruikers 0,1 Dogecoin te laten betalen per tweet

De essentie: De link tussen Musk en Dogecoin lijkt nog altijd te bestaan. De prijs van Dogecoin schoot de voorbije week met 35 procent omhoog. Dat komt omdat Musk, na een saga die langer dan een half jaar duurde, nu eindelijk eigenaar is geworden van socialmediabedrijf Twitter.

  • De koers van Dogecoin begon dinsdag te stijgen, toen duidelijk begon te worden dat de deal deze week nog beklonken zou worden. Toen schommelde de koers van de munt nog rond 0,060 dollar.
  • Intussen gaat een Dogecoin op moment van schrijven voor zo’n 0,085 dollar over de digitale toonbank. Woensdag schoot de koers al aanzienlijk omhoog, toen Musk het hoofdkwartier van Twitter bezocht. De dagen erop kwam daar nog eens zo’n 15 procent bij, nadat werd aangekondigd dat de deal rond was.
  • Opvallend: hoewel de grapmunt sinds augustus niet zo hoog noteerde, volgens data van CoinMarketCap, bedraagt de prijs nog altijd maar een fractie van de all-time high in mei 2021. Toen was een Dogecoin meer dan een halve dollar waard.

De Twittersaga samengevat

  • Musk kocht tussen januari en maart zo’n 5 procent van alle aandelen van het bedrijf. Kort daarna tweette hij dat hij er “serieus” over aan het nadenken was om een alternatief sociaal medium te bouwen, waarbij hij zich publiekelijk afvroeg of Twitter de democratie ondermijnt.
  • Eind maart werd bekendgemaakt dat Musk mogelijk bestuurslid van het bedrijf zou worden. Hij was intussen de grootste aandeelhouder van Twitter. Begin april bleek uit documenten die waren ingediend bij de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, dat Musk 9 procent van het bedrijf in handen had.
  • Nadat Musk een rol als bestuurslid aanvaardde, vroeg hij zich begin april openlijk af of Twitter “stervende” is. Dat zorgde ervoor dat zijn kersverse band met toenmalig CEO Parag Agrawal al snel verzuurde. Na een bittere uitwisseling van berichten besloot Musk een bod te doen om het bedrijf volledig van de beurs te halen.
  • Aanvankelijk bood het bedrijf weerstand, maar eind april werd een deal overeengekomen om het bedrijf voor 44 miljard dollar op te kopen. Midden mei zei Musk echter dat hij het plan “tijdelijk in de wacht” zou zetten. De Tesla-topman wou duidelijkheid over het aantal valse accounts op het platform.
  • In juli zei de centimiljardair dat de deal toch niet zal gebeuren. Hij beweerde dat het bedrijf hem niet genoeg informatie verschafte over het aantal valse accounts. Kort daarna zei Twitters raad van bestuur dat het Musk zou aanklagen, om hem te dwingen de deal te aanvaarden.
  • De rechtszaak ging op 17 oktober van start gaan. Uiteindelijk besloot Musk op 5 oktober toch om het bedrijf op te kopen voor de origineel afgesproken prijs van 44 miljard. Beide kanten kregen van de rechtbank tot 28 oktober de tijd om de deal te beklinken.
  • Vrijdag nam Musk de controle over Twitter. Hij ontsloeg meteen Agrawal en een aantal andere hooggeplaatste werknemers waaronder de CFO. Hij tweette toen dat “de vogel is bevrijd”.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.