Strijd om Euronav lijkt beslecht: clans Saverys en Fredriksen verdelen tankerbedrijf onder elkaar

Strijd om Euronav lijkt beslecht: clans Saverys en Fredriksen verdelen tankerbedrijf onder elkaar
Alexander Saverys / John Fredriksen -foto’s CMB Tech, Getty Images

Een nieuwe wending in de machtsstrijd rond het Antwerpse tankerbedrijf Euronav. De redersfamilies Saverys en Fredriksen, die eerder dit jaar tegenover elkaar stonden, gooien het op een akkoord en gaan het bedrijf onderling verdelen.

Het nieuws: Rederijgroep CMB van de familie Saverys verdubbelt zijn belang in Euronav mogelijk door de uitkoop van Frontline, dat op zijn beurt een deel van de vloot zal overnemen. Dat meldde Euronav donderdagmiddag, nadat eerder op de dag de handel in het aandeel werd stilgelegd door beurswaakhond FSMA. Frontline is het bedrijf van de Noors-Cypriotische reder John Fredriksen.

Meer details:

  • CMB (Compagnie Maritime Belge) zou het belang van 26,12 procent van Frontline overnemen voor 18,43 dollar per aandeel, gevolgd door een publiek bod tegen dezelfde prijs op de rest van de aandelen Euronav. Volgens de website van Euronav heeft de familie Saverys al een belang van circa 23 procent in de rederij.
  • Frontline zou 24 zogeheten VLCC-tankers van Euronav overnemen voor 2,35 miljard dollar. Hiervoor is wel de goedkeuring van aandeelhouders nodig.
  • Als het plan doorgang vindt, zou dit ook de arbitrageprocedure van Euronav tegen Frontline beëindigen. De strijdbijl tussen beide partijen zou dus begraven worden.

Saverys versus Fredriksen

Wat voorafging: Het kwam eerder dit jaar tot een clash om Euronav tussen de clan-Saverys en de Noorse magnaat John Fredriksen. Dat mondde uit in een soort van gewapende vrede, waarbij beide blokken op hun strepen stonden.

  • Recentelijk waren er geruchten dat de twee families een uitweg zochten uit de impasse, wat ze nu dus bevestigen.
  • De Britse beursblog Betaville bracht eerder op de dag naar buiten dat CMB financiering aan het zoeken zou zijn om Euronav over te nemen, wat de beurskoers omhoog deed schieten. Dat dwong de partijen om over hun toekomstplannen te communiceren.

De beursreactie: De FSMA heropende de beurshandel in Euronav, waarna het aandeel als een pijl omhoog ging.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.