Doek valt over ‘gele limonade’ van Léberg, curator hoopt op doorstart

Léberg Bronnen, de fabrikant van waters en limonades uit het Vlaams-Brabantse Roosdaal, is officieel failliet. Het voorbije jaar ging het van kwaad naar erger bij het bedrijf, maar de aangestelde curator heeft toch hoop op een doorstart. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Er worden bij Léberg al sinds het begin van het jaar geen flessen meer gevuld. In april trokken de banken hun handen van het bedrijf af, en sindsdien ging het alleen maar verder bergaf. Er lopen intussen al enkele rechtszaken van personeelsleden over achterstallig loon.

Nu meldt Het Laatste Nieuws dat een Nederlandse ondernemingsrechtbank de bvba Minak, die achter Léberg schuil gaat, op 10 november failliet heeft verklaard. Topman François De Quinnemar schermde lang met een reddingsplan, maar kreeg dat finaal niet rond.

Gele limonade

Zo komt er, alvast voorlopig, een einde aan een geschiedenis die teruggaat tot 1933. Toen startte toenmalig burgemeester Joseph De Schepper met het bottelen van bronwater dat opborrelde in het Roosdaalse gehucht Ledeberg. Later kwam daar ook onder meer de typische ‘gele limonade’ bij.

De nazaten van De Schepper zijn niet meer actief betrokken bij het huidige bedrijf. Kleinzoon en naamgenoot Joseph De Schepper is wel nog eigenaar van de gebouwen.

De kans bestaat dat het bedrijf een doorstart zal kunnen maken onder een nieuwe eigenaar. Dat verklaarde curator Jos Mombaers in een gesprek met Radio 2. ‘Er zijn al enkele kandidaat-kopers op bezoek gekomen en ik verwacht deze week nog een bod’, zegt hij. ‘Ik ben gematigd optimistisch want tussen de kandidaat-kopers zitten enkele grote spelers.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20