Dodentol Amerikaanse verkeersongevallen loopt verder op

De Verenigde Staten dreigen dit jaar opnieuw met een stijgend aantal verkeersdoden geconfronteerd te zullen worden. Er werden tijdens de eerste helft van dit jaar immers opnieuw meer overlijdens in het Amerikaanse autoverkeer gemeld dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse National Highway Safety Administration (NHTSA).

De onderzoekers zeggen wel dat de cijfers ook een positieve boodschap melden. Terwijl het eerste kwartaal nog een sterke stijging van het aantal verkeersdoden werd geregistreerd, kon tijdens volgende drie maanden wel een terugval te kunnen worden opgetekend.

“Hiermee is een einde gekomen aan een reeks van zeven kwartalen met een onophoudelijke toename van het aantal Amerikaanse verkeersdoden”, wordt in het rapport opgemerkt. “Hopelijk kan in de verdere toekomst die gunstige evolutie worden doorgetrokken.”

Piek

Tijdens de eerste helft van dit jaar kwamen bij verkeersongevallen in de Verenigde Staten 20.175 mensen om het leven. Dat betekende een stijging met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De dodentol in het Amerikaanse autoverkeer is daarmee opgelopen tot het hoogste niveau in zestien jaar. Tijdens het tweede kwartaal kon echter een lichte daling van het aantal slachtoffers worden genoteerd.

“Het aantal verkeersdoden is de voorbije jaren in de Verenigde Staten een onafgebroken groei gekend, ondanks de vooruitgang die op het gebied van verkeersveiligheid wordt genoteerd”, merken de onderzoekers op.

“Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd opnieuw een stijging opgetekend. Er vielen tijdens die periode 9.560 slachtoffers. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee liet die periode op het gebied van Amerikaanse verkeersdoden zelfs de grootste toename in twee decennia optekenen.”

Delaware

Minstens 29 Amerikaanse staten moesten een groei van het aantal verkeersdoden melden. Er werd weliswaar geen concrete informatie verspreid over de oorzaken van de fatale verkeersongevallen, maar in de staat Delaware werd een stijging met 163,2 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Sterke stijgingen werden vervolgens ook genoteerd in de hoofdstad Washington (62,5 procent), New York (37,6 procent) en North Carolina (51,2 procent).

“Gevreesd moet worden dat het Amerikaanse verkeer ook dit jaar weer met een zware dodentol zal worden geconfronteerd”, merken woordvoerders van het Amerikaanse bureau voor verkeersveiligheid daarbij op.

“Drie jaar geleden telden de Verenigde Staten 33.244 verkeersdoden. Het jaar daarop was die tol echter al verder opgelopen tot 38.824 slachtoffers. Het voorbije jaar kwamen bij verkeersongevallen in de Verenigde Staten 42.915 mensen om het leven. Die tol lijkt volgens de huidige statistieken ook dit jaar nog verder te zullen oplopen.”

Er werden in het Amerikaanse autoverkeer tijdens de eerste helft van dit jaar volgens cijfers van de Federal Highway Administration in totaal 43,2 miljard mijl afgelegd. Dat betekende een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Meer