Dit zocht u op Google in 2019

Elk jaar geeft Google een inkijkje in wat de Belgen zochten, bekeken en zich afvroegen tijdens het jaar. Een leuke en soms confronterende throwback.

Een leuke jaarlijkse traditie: bij Google kijken ze ook in 2019 naar wat u allemaal heeft opgezocht. Even googelen: dit zijn de vragen die u uzelf gesteld heeft.

Christophe Lambrecht

In de categorie persoonlijkheden krijgen we een triest overzicht van wie er niet meer is. Met stip op 1 staat StuBru-presentator Christophe Lambrecht, die in 2019 onverwacht overleed. De dood van de charismatische radiomaker stuurde duidelijk een schokgolf door Vlaanderen.

De top drie wordt vervolledigd door twee andere mensen die het einde van 2019 niet hebben meegemaakt. Charmezanger Paul Severs staat op twee, de jonge Lotto-Soudal-wielrenner Bjorg Lambrecht op drie. Die laatste overleed na een val in de ronde van Polen en werd slechts 23 jaar.

Op de vierde en vijfde plaats staan respectievelijk de vermiste jongen Theo Hayez en wielrenner Wout Van Aert. De meestgezochte politicus is Tom Van Grieken, op de achtste plaats. We lieten ook massaal ons hart zien: baby Pia staat op de negende plaats.

Kleuter Julen en Karl Lagerfeld

Ook internationaal zijn tragedies goede redenen om even te zoeken op Google. De in een put gevallen Spaanse peuter Julen prijkt op de eerste plaats. Het kindje werd uiteindelijk na een zoektocht van 13 dagen dood teruggevonden.

De overleden Karl Lagerfeld staat op de tweede plaats, overleden Disney-acteur Cameron Boyce op de derde. ‘Riverdale’-acteur Luke Perry, die ook overleden is, staat op de vierde plaats. Voetballer Neymar vervolledigt de top vijf.

Soms vragen we ons ook gewoon af hoe dingen in elkaar zitten. Zo waren dit de meest voorkomende zoekopdrachten die met ‘wat is’ begonnen: cordon sanitaire, confederalisme, legionella en de woonbonus (op de vijfde plaats). Opvallend, de vierde plaats bleef voorbehouden voor ‘wat is er te doen?’

Hoe oud wordt een kip?

Ook de ‘hoe’-vragen kregen een ranking en het valt op dat u best praktische beslommeringen heeft. ‘Hoe stemmen op 26 mei’ was zo de topvraag. Op de tweede plaats staat het meer existentiële ‘Hoe oud wordt een kip?’. Voor u opgezocht: gemiddeld tussen de vijf en de tien jaar.

Hier zijn de volledige zoekresultaten van 2019.

Meer