Geschreven met input van DKV.
Het blijft heel krap op de arbeidsmarkt en bedrijven hebben het moeilijk om personeel te vinden. Betere arbeidsvoorwaarden moeten kandidaten over de streep trekken, maar financieel gezien hebben bedrijven het momenteel niet al te ruim. En dat terwijl er van een loonsverhoging netto maar 30 tot 50% overblijft. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat werkgevers nadrukkelijk kijken in de richting van de extralegale voordelen. De eindejaarspremie, de maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering krijgen bij werknemers de voorkeur.
Eindejaarspremie
Het populairste extralegale voordeel is de eindejaarspremie. Hierbij krijgen werknemers in december een extraatje bovenop hun loon. Handig, want het einde van het jaar brengt altijd extra kosten en uitgaven met zich mee. Deze bonus wordt in geld uitbetaald en maakt deel uit van het loon. Hierdoor zijn er belastingen en socialezekerheidsbijdragen op te betalen. De bonus kan een volledig maandsalaris zijn, vandaar ook de officieuze benaming “dertiende maand”, of een percentage daarvan. Uit onderzoek blijkt dat ook jonge werknemers een dertiende maand erg belangrijk vinden.
Maaltijdcheques
Een van de populairste extralegale voordelen is de maaltijdcheque. Steeds meer werkgevers kennen het toe, net omdat het zo interessant is. Het is onder meer vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. In veel sectoren is het toekennen van maaltijdcheques zelfs door een cao verplicht. Met maaltijdcheques kan het personeel voedingsmiddelen kopen in bepaalde horecazaken en in de supermarkt. Het gaat om uitgaven die ze anders toch zouden doen, waardoor het een waardevol extraatje is. Het bedrag dat op deze manier kan worden toegekend, is wel beperkt. Het gaat om maximaal 8 euro per gewerkte dag, met een maximale werkgeversbijdrage van 6,91 euro.
Hospitalisatieverzekering
Een ander heel geliefd voordeel is de hospitalisatieverzekering. Een hospitalisatieverzekering is het type verzekering waarvan iedereen hoopt het nooit nodig te hebben, maar waarvan je uiteindelijk blij bent dat je het hebt. Dankzij de hospitalisatieverzekering hoeven werknemers zich niet druk te maken over oplopende ziekenhuisfacturen. De werkgever betaalt de premie voor zijn werknemer, die er geen belastingen op dient te betalen. Bij sommige verzekeraars als DKV, de beste verzekeraar van België, is het voor gezinsleden mogelijk om extra voordelig in te stappen in de collectieve verzekering. Als de dekking voor de werknemer stopt, zal dat ook gevolgen hebben voor de dekking van de gezinsleden. Een echtscheiding kan dan weer gevolgen hebben voor de dekking van de partner.
Groepsverzekering of pensioenplan
Het pensioen blijft voor veel werknemers een zorg. Het wettelijke pensioen volstaat vaak niet om de kosten te dekken en het leven wordt er niet goedkoper op. Daarom doen veel werknemers zelf al aan pensioensparen en appreciëren ze dat de werkgever hen helpt bij hun pensioenopbouw. De werkgever kan dat doen via een externe maatschappij of via een verzekeringsinstelling. Deze tweede pijler van het pensioenstelsel wordt steeds belangrijker en vormt een belangrijke aanvulling op het wettelijke pensioen.
Andere extralegale voordelen voor het personeel
Naast de populairste extralegale voordelen zijn er uiteraard nog heel wat andere mogelijkheden om het personeel fiscaal vriendelijk te belonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een internetabonnement op kosten van de werkgever, een smartphone van het werk en dergelijke meer. Deze voordelen worden forfaitair belast en zijn hierdoor heel interessant. Zeker door de coronacrisis en het vele thuiswerken gaat er steeds meer aandacht naar dergelijke voordelen. Voordelen als huisvesting en energie op kosten van de zaak zijn momenteel minder populair, dat is in de praktijk vooral interessant voor expats.