Dit zijn de meest corrupte landen van de EU…

Corruptie kost de economie van de EU jaarlijks 120 miljard euro. Dat is zowat het equivalent van het bbp van Kroatië, Luxemburg en Bulgarije gecombineerd, blijkt uit een studie van de Europese Commissie.

Volgens driekwart van de inwoners van de EU is corruptie in eigen land zelfs de normaalste zaak van de wereld. In Griekenland, Italië, Spanje, Litouwen en Tsjechië zijn meer dan negen burgers op tien ervan overtuigd dat corruptie hun land regeert.

Een kwart van de ondervraagden zegt zelf al door corruptie benadeeld te zijn geweest. 73% van de Europeanan zeggen dat omkoping en connecties met invloedrijke personen vaak de snelste weg zijn om van overheidswege zaken voor mekaar te krijgen.

Corruptie beïnvloedt uiteraard ook de zakenwereld. Meer dan 4 op elke 10 bedrijven zegt ermee geconfronteerd te worden en vooral kleinere bedrijven hebben er last van. De praktijk lijkt zeer gangbaar in de bouw- en telecomsector. Koplopers inzake corruptie op bedrijfsniveau zijn Tsjechië (71%), Portugal (68%), Griekenland en Slovakije (beide 66%).

Interessant is dan ook weer de algemene perceptie die EU-burgers hebben over de corruptie in hun land in vergelijking met persoonlijke ervaringen met corruptie. Zo denkt 67% van de Belgen dat er veel corruptie in ons land is, maar is slechts 12% van onze landgenoten er persoonlijk getuige van geweest. In Cyprus is dat respectievelijk 78% en 57%. 20% van de Denen denkt dat corruptie in zijn land wijdverspreid is, maar amper 3% werd er ooit persoonlijk mee geconfronteerd. Ook hier behoren Griekenland (99% en 63%) en Spanje (95% en 63%) tot de koplopers.

Meer