Dit verandert aan je energiefactuur in 2022

De referentiesite energie-vergelijker.be kijkt terug op een zeer moeilijk jaar voor de portemonnee van de Belgische burger. Maar in 2022 staan enkele veranderingen te wachten dankzij een reeks hervormingen die zijn ingevoerd bij de federale begrotingsovereenkomst van afgelopen oktober. Die moet de burgers opnieuw controle over hun rekeningen geven.

Waarom is dit belangrijk?

2021 was het annus horribilis van de energie, zowel in België als in vele andere delen van de wereld. Een inflatie van historische proporties, te wijten aan de hervatting van de economische activiteiten na de convergentie, de vermindering van de gasopslag in Europa en de stijging van de prijs van een ton CO2, hebben de prijzen op hallucinante wijze doen stijgen. Dat zowel op de groothandelsmarkt als op de factuur van de consument.

In ons land noteert de referentiesite energie-vergelijker.be zelfs een hogere gemiddelde stijging dan bij onze Europese buren: terwijl de stijging van de energieprijzen in hun land piekt op 2 procent, bereikt ze in België 2,4 procent. In de praktijk betekent dit dat de gemiddelde factuur van de Belgische gezinnen tussen november 2020 en november 2021 stijgt met 452,12 euro voor elektriciteit en 1776,19 euro voor gas, d.w.z. een totaal van 2228,31 euro.

Volgens de prijsvergelijkingsdienst is er echter beterschap in zicht: in 2022 zullen de wijzigingen aan het begrotingsakkoord uit oktober in werking treden. Deze hervormingen zijn niet onbelangrijk voor de consument, en zijn zeker niet schadelijk, integendeel.

  • Voor contracten met een variabel tarief zullen de leveranciers verplicht zijn de jaarlijkse vergoeding pro rata van het aantal gewerkte dagen aan te rekenen. Dit betekent dat als een klant zijn contract opzegt voor het einde van het contract, die niet langer de volledige vergoeding hoeft te betalen, maar slechts voor de periode die overeenkomt met hun abonnement bij de leverancier.
  • De consument zal vrij zijn in de keuze van zijn maandelijkse termijnen. Leveranciers zullen niet langer in staat zijn deze, al dan niet stilzwijgend, aan hun klanten op te leggen. Om te voorkomen dat de consument gedwongen wordt de jaarlijkse aanpassing tegen de volle prijs te betalen, is het raadzaam het bedrag van de afbetalingstermijnen aan te passen volgens het geschatte verbruik.
  • De stilzwijgende verlenging van slapende contracten wordt afgeschaft. Leveranciers zullen verplicht zijn hun klanten in te lichten over de datum waarop hun contract afloopt en, als het contract niet meer wordt verkocht, hen de goedkoopste optie aan te bieden.

De energierekening zal in het hele land worden vereenvoudigd. Het zal niet groter zijn dan een A4 recto verso, en de consument zal gemakkelijk alle informatie kunnen vinden over zijn verbruik en klantenprofiel op de eerste pagina.

“Deze nieuwe hervormingen zullen de consumenten meer vrijheid geven en het voor hen gemakkelijker maken om toegang te krijgen tot de soms complexe materie van de energie, aangezien de informatie duidelijker en toegankelijker zal zijn”, concludeert energie-vergelijker.be in een persbericht.

De energiefactuur zal inderdaad voor iedereen gemakkelijker te ontcijferen zijn, ongeacht onze vaardigheden om met dergelijke documenten om te gaan. Maar het zal onze economieën nauwelijks verlossen van de gevolgen van de inflatie. (lp)

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.