ING voorspelt een structureel hogere inflatie in 2022

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, is ervan overtuigd dat we ook volgend jaar te maken zullen krijgen met een hogere inflatie. Volgens hem kunnen we niet langer zeggen dat de inflatieopstoot van voorbijgaande aard is. “De inflatie zal dan wel wat dalen in 2022, maar de onderliggende inflatietrend lijkt nu toch eerder opwaarts gericht”, zei hij tijdens een virtuele persconferentie.

Ondanks de opkomst van de Omikron-variant en de hoge energieprijzen is Vanden Houte ervan overtuigd dat er in 2022 een vervolg zal gegeven worden aan het economische herstel. De hoofdeconoom erkent dat dat herstel tijdens de wintermaanden kan stilvallen, maar hij benadrukt daarbij dat het vanaf het tweede kwartaal van 2022 opnieuw aan kracht zal winnen.

“Inflatieopstoot is niet tijdelijk”

“Boostershots en nieuwe antivirale geneesmiddelen moeten vanaf het tweede kwartaal de groei opnieuw naar een hogere versnelling duwen”, klonk het donderdag. “Daarbij komt dat een deel van de productie die dit jaar stil lag vanwege problemen in de aanvoerketting, geleidelijk wordt ingehaald in de loop van 2022. Capaciteitsproblemen zouden grotendeels moeten verdwijnen vanaf de zomer van volgend jaar.” Voorts verwacht hij dat we vanaf 2022 minder zullen sparen, waardoor we meer zullen consumeren.

ING verwacht dat de eurozone een economische groei van 3,8 procent zal kunnen optekenen in 2022. De bank rekent op een economische groei van 4,4 procent in de Verenigde Staten. Het Belgische bbp zou met 2,9 procent moeten toenemen in 2022. Verwacht wordt dat de Chinese economie zal groeien met ongeveer 5 procent.

Vanden Houte benadrukte tijdens de persconferentie dat de inflatieopstoot geen tijdelijk fenomeen is. “De inflatie zal dan wel wat dalen in 2022, maar de onderliggende inflatietrend lijkt nu toch eerder opwaarts gericht. Er zitten immers een paar tweederonde-effecten in de pijplijn, zoals sneller stijgende lonen”, klonk het. “Ook dreigt de energietransitie in de eerstkomende jaren de energieprijzen eerder hoog te houden. De gemiddelde inflatie voor 2022 blijft daarom boven de 3 procent hangen in de VS en boven de 2 procent in de eurozone.”

Verstrakking monetair beleid

Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden beginnen de centrale banken met mondjesmaat hun beleid te verstrakken. Al gaat de ene toezichthouder daar al verder in de andere. De Federal Reserve is bijvoorbeeld al begonnen met het opkoopbeleid af te zwakken met 15 miljard dollar per maand. Kans bestaat dat tijdens de komende rentevergadering die inspanning verdubbeld wordt tot 30 miljard dollar per maand. Als alles volgens plan verloopt, stoppen de obligatieaankopen volgend jaar. De markten verwachten overigens al twee renteverhogingen in 2022.

Bij de Europese Centrale Bank (ECB) loopt het niet zo’n vaart. De obligatieaankopen worden wel verminderd, maar nog niet helemaal stopgezet, terwijl een renteverhoging vermoedelijk zal moeten wachten tot het eerste kwartaal van 2023.

Steven Vandepitte, strateeg bij ING België, merkte tijdens de persconferentie op dat de centrale banken in reactie op de terugkeer van de inflatie waarschijnlijk sneller zullen handelen dan bij het begin van het jaar werd verwacht. “Na jaren van extreem lage rentetarieven kan de terugkeer naar hogere obligatierendementen voor sommige beleggers behoorlijk onaangenaam zijn. Daarom bevelen we nog steeds aan om de gevoeligheid en de blootstelling van beleggingsportefeuilles aan de rentevoeten te verminderen”, aldus de strateeg.

TINA

Hij benadrukte daarbij dat beleggers uit vrees voor inflatie hun obligatieblootstelling zullen verminderen. “Dat versterkt het TINA-gevoel (There Is No Alternative) dat al op de markten leefde. Zelfs als de Amerikaanse tienjaarsrente stijgt tot 1,8 à 2 procent zullen aandelen een aantrekkelijke risicopremie blijven genieten. Aandelen hebben een winstrendement dat 3,6 procent hoger ligt dan het gemiddelde rendement op obligaties met een goede kredietwaardigheid”, klonk het.

Steven Vandepitte geeft toe dat de waardering van aandelen al vrij hoog is en ze dus door onvoorziene gebeurtenissen te maken kunnen krijgen met periodes van volatiliteit. “Toch gaan we uit van een positieve tendens op de aandelenmarkten omdat nog steeds wordt verwacht dat de winsten zullen stijgen”, aldus Steven Vandepitte.

Hij schat de waarschijnlijkheid van een negatief aandelenrendement eerder laag in op basis van de langetermijnanalyse van voor inflatie gecorrigeerde aandelenrendementen. “De waarschijnlijkheid van een negatief aandelenrendement neemt pas toe op het moment dat de inflatie meer dan 5 procent bedraagt. Hoewel de inflatie in 2022 waarschijnlijk hoger zal blijven dan de niveaus van de afgelopen 10 jaar, zou dit dus geen grote negatieve gevolgen mogen hebben voor de aandelenmarkten.”

Welke sectoren kopen?

Hij schuift daarbij de financiële sector, energieaandelen, grondstoffen en beursgenoteerd vastgoed naar voren als de best presterende activaklassen. De financiële sector presteert immers goed wanneer centrale banken de rente verhogen. De energietransitie is dan weer goed nieuws voor de energieaandelen. “Ondanks een rendement van bijna 40 procent hebben energieaandelen nog steeds een sterk opwaarts potentieel, aangezien zij ‘achterblijven’ bij de stijging van de energiegrondstoffenprijzen”, aldus Vandepitte.

Tenslotte zouden grondstoffen in 2022 een van de beter presterende activaklassen moeten blijven. De sterke vraag naar bepaalde grondstoffen die verband houden met de energietransitie en de digitale transformatie, in een context waarin het aanbod soms beperkt is, moet de prijs van die grondstoffen ondersteunen. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor beursgenoteerd vastgoed ook gunstig, want deze activaklasse is, net zoals grondstoffen, meer cyclisch en minder gevoelig voor inflatie.

(lp)

Meer