Dit is hoeveel de eigenaars van Ever Given zullen betalen om Egypte te verlaten

Het advocatenkantoor dat de belangen van de eigenaars en verzekeraars van Ever Given behartigt, kondigde eerder deze week aan dat een akkoord met de Egyptische autoriteiten nabij was. De Egyptische autoriteiten hebben de informatie bevestigd en meer details gegeven.

Stann Marine, het advocatenkantoor, verklaarde gisteren dat “de partijen een principeovereenkomst hebben bereikt” en dat deze “zo spoedig mogelijk” zal worden afgerond en ondertekend. Het bedrag van de vergoeding werd niet bekendgemaakt.

Osama Rabie, de voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA), bevestigde de op handen zijnde deal in een interview met TeN TV. Volgens hem was de oplossing voor beide partijen bevredigend en hoefde niet naar de rechter te worden gestapt.

Rabie zei ook dat de SCA de kwestie twaalf dagen lang heeft bestudeerd om tot een oplossing te komen om de politieke en economische betrekkingen met Japan in stand te houden. Ter herinnering: de eigenaar van Ever Given is de Japanse onderneming Shoei Kisen Kaisha Ltd.

Meer dan een half miljard dollar

Gevraagd naar het bedrag dat zal moeten worden betaald om Ever Given vrij te geven, was Rabie iets spraakzamer dan het advocatenkantoor. Op de vraag van de verslaggever of het bedrag van de deal dicht bij het laatst besproken bedrag lag, antwoordde hij: “Ja, het zit er dicht bij, godzijdank”.

Aanvankelijk had de SCA een schadevergoeding van meer dan 900 miljoen dollar gevraagd, ter dekking van de gederfde doorvoerrechten, de schade aan de waterweg tijdens de bergingsoperatie en de kosten van materiaal en arbeid. De eigenaars en verzekeraars van het containerschip waren slechts bereid om 150 miljoen dollar te betalen.

Uiteindelijk onthulde de Egyptische pers dat een deal mogelijk was voor ongeveer 550 miljoen dollar. Gelet op de verklaringen van Rabie zal de vergoeding uiteindelijk in deze orde van grootte liggen.

De voorzitter van de SCA verklaarde dat de overeenkomst in de loop van volgende week zou moeten worden afgerond.

Ter herinnering: na eind maart het Suezkanaal gedurende zes dagen te hebben geblokkeerd, werd de Ever Given op 13 april door de Egyptische autoriteiten in beslag genomen. Sindsdien wordt het schip vastgehouden in het Grote Bittermeer, een watermassa in de buurt van het kanaal. (lb/tb)

Lees ook:

Meer