Dit is hoe onze werkomgeving er in 2025 zal uitzien

Hoewel er in 2024 veel werd geschreven over de ’terugkeer naar kantoor’, is het verhaal in de praktijk vaak genuanceerder. Een gebrek aan flexibiliteit was namelijk de belangrijkste oorzaak van personeelsverloop. Ook al wilden sommige bedrijven gas terugnemen: hybride werken blijft ook volgend jaar de norm. In plaats van te fixeren op de fysieke locatie waar gewerkt moet worden, verleggen organisaties in 2025 de focus naar productiviteit en het welzijn van hun mensen. Het hybride werken duwt vrouwen richting de bestuurskamers en duwt de files naar beneden, zelfs in ons land. Dat voorspelt Mark Dixon, oprichter en CEO van International Workplace Group, de grootste aanbieder van flexibele werkplekken ter wereld met meer dan 4.500 coworking locaties, waaronder Regus en Spaces.

‘Terug naar kantoor’ terug naar af

Bij bedrijven die strikte verplichtingen opleggen rond werken op kantoor gaan er simpelweg meer vertrekkers zijn: twee op drie recruiters zien een stijging in het aantal sollicitanten dat weg wil bij werkgevers die een volledige kantoorweek opleggen. Onderzoek toont eveneens aan dat hybride werken leidt tot meer tevredenheid én hogere productiviteit.

Resultaten halen klopt uren kloppen

De 9-tot-5 mentaliteit maakt plaats voor een focus op resultaten. Hybride werken helpt medewerkers om de optimale balans te bereiken tussen productiviteit, samenwerken en welzijn – mits ze duidelijke doelstellingen hebben. Dat begrijpen steeds meer bedrijfsleiders.

Onze portemonnee vloert traditionele pendel

Hybride werken bespaart werknemers tijd… en geld. Pendelaars kunnen jaarlijks duizenden euro’s besparen door minder vaak naar kantoor te reizen. Meer dan driekwart (76%) van medewerkers zegt dat hybride werken hun maandelijkse kosten significant heeft verlaagd. Denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer, brandstof of parkeerkosten.

Niet erin maar errond

De toename in het aantal bezoekers bij coworking locaties op toegangswegen naar Brussel zet zich door. In plaats van tijd te verliezen in het verkeer, zakken we – ook al is het maar voor een uurtje of een vergadering – af naar coworking locaties rondom de hoofdstad. Deze trend zal zich, met de werken aan Oosterweel, verder ook doorzetten rondom Antwerpen.

Generatie Z zet door

In 2025 zal Gen Z een derde van de beroepsbevolking vormen. Hun voorkeur voor flexibiliteit en balans blijft de werkomgeving verder vormgeven. Ze zijn daar stellig in. De helft (49%) van pas afgestudeerden zou simpelweg niet solliciteren bij een mogelijke werkgever die geen hybride vorm van werken aanbiedt.

Gelijkheid in de bestuurskamer

Hybride werken biedt vrouwen meer kansen op leidinggevende functies dankzij de flexibiliteit om werk en gezin te combineren. Maar liefst twee derde (66%) geeft aan dat hybride werken nieuwe kansen op het werk heeft geopend die ze anders niet zouden hebben gehad. Dat percentage ligt zelfs nog hoger voor mensen uit minderheidsgroepen, namelijk bijna driekwart (73%).

Het recht om te deconnecteren komt uit werkgevershoek

Hoewel er in 2020 al een nieuwe wetgeving werd aangenomen in België rond het recht op deconnectie, bleek dit een schip dat moeilijk in beweging kwam. Nochtans spreken de cijfers voor zich. Werknemers die door bereikbaarheidsdruk moeilijk kunnen deconnecteren buiten het werk, zijn significant minder tevreden en ervaren aanzienlijk meer stress. Werkgevers beseffen dat steeds beter en scheppen duidelijke grenzen tussen werk en privé.

Flexibiliteit als volwaardig welzijnsvoordeel

Flexibiliteit wordt net zo belangrijk als andere, meer klassieke gezondheidsvoordelen. Bedrijven investeren sterker in mentale gezondheid, het verminderen van fysieke klachten en welzijnsprogramma’s.


Dit is een column van Mark Dixon, oprichter en CEO van International Workplace Group.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.