Discussie over geweld tegen politie woedt voort

We zijn ondertussen vier dagen na de feiten, maar de gewelddadige betoging van afgelopen zondag in Brussel zindert nog na. Een open brief van een lokaal korpschef, Yves Asselman, richt zich rechtstreeks tot de betrokken ministers: Vincent Van Quickenborne (Open Vld) van Justitie, en Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken.

  • “De wijze waarop politiemensen hier aangepakt worden, roept bij mij een beeld op van oorlogsvoering, eerder dan het gebruikmaken van het recht op vrije meningsuiting en het recht op betoging. Het is overduidelijk dat het voor een klein deel van de betogers louter om een kwaadwillige samenscholing gaat met als enige intentie een georganiseerde agressie naar de politie en vernielingszucht naar de eigendom van derden”, zo schrijft Asselman.
  • En nog: “Er ontstaat een gevaar tot gewenning voor agressieve toon tegenover de politiemensen op het terrein. Vraag is, hoe lang wij dit als politieambtenaren nog kunnen tolereren?
  • Het dossier is lastig voor de federale regering, omdat uit de cijfers van vervolgingen blijkt dat niet bijster veel relschoppers ook effectief zijn gestraft.
    • Zondag werden meer dan 200 mensen opgepakt, maar slechts elf werden gerechtelijk aangehouden, en uiteindelijk zijn er enkel twee minderjarigen geplaatst door de jeugdrechter.
    • En van de meerderjarigen is er één die een rechtstreekse dagvaarding kreeg.
    • Al schermde de Brusselse politie ermee dat er nog gerechtelijke aanhoudingen kunnen volgen.
  • Van de meer dan 1.000 mensen die bij de afgelopen gewelddadige betogingen in Brussel zijn aangehouden, zijn er zo uiteindelijk maar 91 waar nog een onderzoek tegen loopt. Daarbij benadrukt het gerecht dat er een verschil is tussen een administratieve aanhouding (waar je wordt opgepakt om de openbare orde te verzekeren) en een gerechtelijke, wanneer je een misdrijf hebt gepleegd. Die 1.000 zijn vooral aanhouding van de eerste categorie. Maar het beeld dat men grotendeels wegkomt met de feiten, zonder gevolgen, blijft zo wel hangen.
  • Op Facebook reageerde Van Quickenborne al, door te pleiten voor een “plaatsverbod”, een tijdelijk verbod om ergens te komen, zoals geldt bij hooligans voor voetbalmatchen. “Onze veiligheidsdiensten kennen veel van deze relschoppers. Via een plaatsverbod kunnen we hen weghouden van betogingen. Zodat ze niet in staat zijn onze winkels te vernielen en onze agenten te verwonden. Dit doorvoeren vergt een samenwerking tussen justitie, politie en de lokale overheden.” 
  • De vraag is of de minister van Justitie daarmee voldoende antwoord biedt op de frustratie van de politie. Onder meer de MR, met Georges-Louis Bouchez op kop, profileerde zich al sterk om iets fundamenteels te doen tegen het politiegeweld.
Meer