Een studie van SD Worx toont aan hoe de kosten rond ziekteverzuim “bij een hele grote groep werknemers over alle sectoren” erg gestegen zijn. Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur bij SD Worx, geeft uitleg op Business AM.
Beluister hier het volledige gesprek met Anneleen Verstraeten.
Verzuim is kostelijk voor bedrijven. Zowel op financieel vlak als bij productiviteit en motivatie.
- “De directe kosten verbonden aan kort verzuim door ziekte zijn op vijf jaar tijd met 28 procent gestegen. Dit is gebaseerd op reële lonen met reële verzuimcijfers”, zegt Verstraeten.
- Ter vergelijking: de inflatie in België over dezelfde periode bedroeg 18 procent.
- “Als een werknemer ziek is, dan moet je als werkgever een gewaarborgd loon voor die ziektedag betalen. Het is de directe loonkost om die afwezigheid te betalen die heel erg gestegen is over een toch vrij korte periode.”
Corona
- In die periode circuleerde natuurlijk het coronavirus. “De oorzaken van ziekte kunnen heel divers zijn, en er is meer afwezigheid geweest door corona. Maar de redenen van het verzuim worden buiten het onderzoek gehouden.”
- “Het in kaart brengen van absenteïsme is iets wat heel hoog op de HR-agenda van bedrijven moet staan”, geeft Verstraeten mee als tip. Dan kan je gaan vergelijken. “Waar ligt jouw absenteïsme ten opzichte van concurrenten, van concullega’s en van de sector? Zijn er bepaalde afdelingen met een hoger cijfer dan andere?”
- “Traditioneel zijn er een aantal sectoren, die waar mensen zwaardere fysieke arbeid leveren, die hoger scoren dan andere. Dat zie je jaar na jaar wel terugkomen.”
(as)