Digitaal kunstwerk kopen van ’s werelds grootste schaaklegende? Garry Kasparov verkoopt NFT’s

1Kind, een online marktforum voor non-fungibel token’s, start met de verkoop van 30 plaatjes over de carrière van schaaklegende Garry Kasparov. De eigenaars van het platform maakten hiervoor een selectie uit Kasparov’s persoonlijke archief, en baseerden zich op de emotionele reactie van de schaker om te bepalen welke zaken als NFT mochten worden verkocht.

Waarom is dit belangrijk?

NFT's zijn een nieuwe vorm van kunst: het zijn eigenlijk digitale certificaten, die op een blockchain verankerd worden. Daarmee kan bewezen worden dat de eigenaar van het certificaat ook eigenaar is van het digitale plaatje. De term raakte het afgelopen jaar zo wijdverbreid dat de Collins Dictionary het woord NFT uitriep tot "woord van het jaar".

Eén van de NFT’s die te koop staat is het wedstrijdblad (een overzicht van alle zetten van de partij) uit 1085 tegen Antoli Karpov, de regerend wereldkampioen. Kasparov won de wedstrijd, en werd daarmee zelf wereldkampioen, met zijn 22 jaar de jongste kampioen ooit.

Grootste ooit

Kasparov wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gezien als één van de grootste schakers ooit. Hij haalde de hoogste FIDE-rating (de quotering die de sterkte van schakers aanduidt) ooit, tot huidig wereldkampioen Magnus Carlsen die in 2014 doorbrak. Volgens sommigen dient echter ook rekening gehouden te worden met ratinginflatie.

Toch is de FIDE-rating niet de enige verdienste van Kasparov. Hij viel destijds op met zijn creatieve, aanvallende manier van schaken, waarbij hij er niet voor terugdeinsde een stuk op te offeren voor een betere uitgangspositie. Hij wist beter dan wie dan ooit hoe materiaal, tijd en kwaliteit zich tot elkaar verhielden.

Technologie

Zijn vernieuwende en creatieve manier van denken kwam ook van pas bij de ontwikkeling van schaakcomputers. Eén van die computers, de door IBM-ontwikkelde Deep Blue, raakte wereldberoemd toen hij als eerste computer ooit een regerend wereldkampioen schaken versloeg… Garry Kasparov.

Net dat blijkt achteraf mee te spelen in het hele NFT-verhaal. Kasparov zegt zelf daarover: “Moderne technologie heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn nalatenschap toe te vertrouwen aan de blockchain.”

Het is niet de eerste, en zeker niet die laatste collectie die zal worden verkocht via 1Kind. Binnenkort komt ook een soortgelijke collectie online van schrijver, acteur en komiek Stephen Fry. Ook Scott Frank krijgt een eigen collectie: hij is vooral bekend als de regisseur van ‘The Queen’s Gambit’, een Netflix-serie over schaken. En laat het nu net Garry Kasparov zijn die zijn expertise leende aan deze productie.

(bzg)

Meer