Diefstal van crypto bereikte vorig jaar absoluut record: Noord-Korea was voor bijna de helft verantwoordelijk

Vorig jaar werd een recordbedrag van ruim 3,8 miljard dollar aan cryptomunten gestolen. Een groot deel van dat bedrag is toe te schrijven aan hackers gelinkt aan Noord-Korea, volgens een rapport van onderzoeksbureau Chainalysis

Waarom is dit belangrijk?

Sinds 2017 hebben verschillende Noord-Koreaanse hackergroepen, waaronder de beruchte Lazarus Group en APT38, volgens een rapport van Associated Press miljarden dollars aan cryptoactiva gestolen. De gestolen crypto wordt door het regime gebruikt om de internationale sancties te omzeilen en om het kernwapenprogramma te financieren.

In het nieuws: Hackers die gelieerd zijn aan het Kim-regime in Pyongyang zouden in 2022 een slordige 1,7 miljard dollar aan gestolen cryptomunten hebben buitgemaakt. Dat is volgens de onderzoekers een stijging van 1,3 miljard dollar ten opzichte van 2021.

  • “In 2022 verbrijzelde Noord-Korea zijn eigen records voor diefstal”, zo staat er te lezen in het rapport. “Het is niet vergezocht om te zeggen dat het stelen van crypto een aanzienlijk deel van de nationale economie uitmaakt”. Het regime heeft beschuldigingen van hacken of andere cyberaanvallen altijd ontkend.
  • Onderzoeker bij Chainalysis Kimberley Grauer zei: “Vorig jaar zagen we een aantal echt grote aanvallen vanuit Noord-Korea”. Grauer drong er daarom bij financiële instellingen op aan om het komende jaar hun beveiligingsplannen als voornaamste prioriteit op te voeren.
  • Noord-Koreaanse fraudeurs zouden volgens Chainalysis een reeks van tactieken hebben gebruikt, waaronder het solliciteren bij cryptobeurzen, om van binnenuit de dienst aan te vallen. Ook werd er op grote schaal ransomware ingezet, om bedrijven of personen af te persen.
Bron: Chainalysis

Duikvlucht van crypto

  • Pyongyang gebruikt de gestolen crypto om zijn kernwapenprogramma te financieren. Ook kan het regime met behulp van digitale valuta internationale sancties omzeilen. De duikvlucht die cryptomunten afgelopen zomer maakten, kwam daarom extra hard aan in Pyongyang. Het regime zag miljoenen dollars aan crypto wegvloeien, waardoor het wapenprogramma serieus werd bedreigd.
    • Anne Neuberger, Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur voor cyber, zei in juli dat digitaal gestolen geld ongeveer één derde van de financiering van het wapenprogramma van Pyongyang uitmaakt.
  • Maar volgens Chainalysis is er ook goed nieuws: “Hoewel Noord-Koreaanse hackers ongetwijfeld geraffineerd zijn en een prominente bedreiging vormen voor het ecosysteem van de cryptocurrency, groeit het vermogen van wetshandhavers en nationale veiligheidsdiensten om terug te vechten”.

Ook nog: Onderzoekers van Chainalysis zagen daarnaast dat de meeste diefstallen plaatsvonden oktober. In die maand werd in totaal 775,7 miljoen dollar gestolen, in 32 afzonderlijke aanvallen.

(dv)

Meer