Didier Reynders heeft voor de tweede keer naast de post van secretaris-generaal van de Raad van Europa gegrepen. De Zwitserse oud-president Alain Berset kreeg de functie dinsdag toegewezen.
In het nieuws: Tweede keer mis voor Reynders, die zijn voorgestelde hervormingen afgeschoten ziet worden.
- Didier Reynders was graag secretaris-generaal van de Raad van Europa geworden. Dat internationaal orgaan, gevestigd in Straatsburg, spitst zich voornamelijk toe op de mensenrechten. Als huidig Europees commissaris voor Justitie zag Reynders in zichzelf de geschikte kandidaat. Hij nam zelfs onbetaald verlof uit die functie om vanaf midden april campagne te voeren.
- Maar het is hem dus niet gelukt om de topjob binnen te halen, Alain Berset kreeg meer stemmen, evenals de Estse Indrek Saar. In de tweede stemronde won Berset met 114 stemmen. Saar kreeg 85 stemmen achter zijn naam, Reynders strandde op plek drie met 46 stemmen. Berset kreeg ook in de eerste stemronde de meeste stemmen, maar haalde toen niet de twee derde meerderheid die nodig is om verkozen te raken. Voor de tweede ronde volstond een gewone meerderheid.
- Het is de tweede keer dat Reynders probeert om secretaris-generaal te worden. In 2019 moest hij de duimen leggen tegen de Kroatische Marija Pejčinović. Zo gaat een goed betaalde post van 310.000 euro netto per jaar wederom aan zijn neus voorbij.
Hervorming van Reynders komt er niet
De reactie: Reynders laat uitschijnen het niet erg te vinden.
- Reynders had in zijn campagne gepleit voor hervormingen. “Ik heb geen spijt, want ik had de beslissing genomen een campagne te voeren met teksten en voorstellen voor een andere organisatie. Maar de instelling wil niet in die richting evolueren, zo hebben de parlementsleden beslist, en die keuze respecteer ik”, laat hij weten aan persagentschap Belga.
- Wel vindt hij het jammer dat er geen debat op gang gekomen is over de veranderingen die hij had willen doorvoeren. “Na 25 jaar van uitvoerende mandaten had ik de wil om met een project naar deze instelling te komen die ik goed ken, maar die bij het grote publiek totaal onbekend is en die niet in staat is gebleken een aantal denkbeelden te overstijgen”. Reynders hoopt dan ook dat er op termijn wél iemand komt die de wat onbekende Raad van Europa weet te hervormen.
Om te volgen: Wat kan er nog in het verschiet liggen voor Reynders?
- Reynders neemt nu zijn functie van Eurocommissaris voor Justitie weer op zich. Het is mogelijk dat hij die weer moet opgeven. Wanneer huidig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen opnieuw benoemd is voor een tweede ambtstermijn, dan is het aan de Europese Raad die vervolgens de Eurocommissarissen in de nieuwe Commissie moet benoemen.
- Die Europese Raad is niet te verwarren met de hierboven genoemde Raad van Europa, want hier gaat het om de vergadering van de leiders van de 27 lidstaten.
- België mag één persoon naar voren schuiven als nieuwe Eurocommissaris. Bij de federale regeringsvorming weegt die post even zwaar door als een minister. Bij het vormen van de regering zou de MR dus één minister minder krijgen als Reynders aanblijft. Maar de benoeming van de posten is nog verre toekomstmuziek.