Vorige zondag vierden we Internationale Vrouwendag: dé ideale gelegenheid om eens stil te staan bij de vrouwen die de voorbije eeuw – solo of in groep – een steen verlegd hebben in een rivier op aarde.

1. Moeder van de burgerrechten (Alabama, 1955)
Toen Rosa Parks weigerde haar plaats af te staan in de ‘blankensectie’ van de bus in Montgomery Alabama, stak ze het vuur aan de lont van wat de grootste sociale verzetsbeweging in de geschiedenis werd. De Montgomery-busboycot gaf het startschot voor de burgerrechtenbeweging in Amerika.

2. Gelijkheid in sport (Texas, 1973)
Ze wordt nog
steeds beschouwd als een van de grootste tennissers aller tijden: Billie Jean
King werd zes keer nummer 1 van de wereld en won 39 grandslamtitels. Haar
strijd voor gelijke lonen zorgde voor de best bekeken tennismatch ooit, met
meer dan 90 miljoen (!) toeschouwers, waarbij ze de
‘zelfverklaarde chauvinist’ Bobby Riggs versloeg in de ‘strijd der seksen’ in
de Houston Astrodome.

3. Luchtvaartpionier (Newfoundland, Canada tot Noord-Ierland – 1932)
Amelia Earhart was de eerste vrouw die rechtstreeks en solo de Atlantische Oceaan overstak. Verschillende jaren later, in 1937, verdween Earhart boven de Stille Oceaan terwijl ze probeerde de wereld rond te vliegen; de theorieën rond haar mysterieuze verdwijning leven tot op vandaag.
4. Staatshoofd (IJsland, 1980)
De IJslandse politica Vigdís Finnbogadóttir was de eerste vrouw ter wereld die verkozen werd tot president. Met haar 16-jarige presidentschap zette ze ook meteen het record voor de langst regerende vrouw die verkozen werd ooit.

5. Vrouwenmars (Washington D.C., 2017)

De ‘Women’s March’ op 21 januari 2017 tegen president Trump bracht miljoenen mensen op de been en was een van de grootste protestmarsen van de moderne tijd. Aanleiding waren de vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken van Trump voor en tijdens de presidentsverkiezingen. De organisatie achter de protesten rapporteerde op 23 januari dat er 673 protestmarsen in ruim 80 landen plaatsgevonden hadden, met het totale aantal deelnemers wereldwijd geschat op 4,8 miljoen.
6. Recht op een rijbewijs (Saudi-Arabië, 2017)
Nadat vrouwenbewegingen jarenlang campagne gevoerd en epische gevechten geleverd hebben met de oppositie, verkregen ze amper drie jaar geleden opnieuw het recht om met de wagen te rijden. Op dat moment is Saudi-Arabië trouwens het enige land ter wereld met een rijverbod voor vrouwen. Activisten hopen dat dit het pad zal effenen voor de verdere opbouw van vrouwenrechten in het koninkrijk.


7. Nobelprijswinnaar (Kenia, 2004)
Wangari Maathai, een Keniaanse milieuactiviste, was de eerste Afrikaanse vrouw die een Nobelprijs won. De pionierende ecologe richtte een burgerbeweging op die plattelandsvrouwen hielp om zowel hun eigen levenskwaliteit als die van de natuur te verbeteren. Deze actie resulteerde in de grootste boomplantcampagne die Afrika ooit gekend heeft.

8. Eerste vrouw in de ruimte (Rusland, 1963)
Sovjetkosmonaut Valentina Teresjkova was de eerste vrouw die een ruimtereis maakte. Ze vloog 48 keer in een baan rond de aarde in bijna drie dagen. Ook al bleef haar ruimteavontuur bij deze ene trip, ze is nog steeds de enige vrouw die solo een ruimtereis maakte. En de jongste: Teresjkova was toen 26 jaar.

9. Hoogste toppen van de wereld (Nepal, 1975)
Junko Tabei was de eerste vrouw die de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, beklom. De Japanse bergbeklimster zou uiteindelijk de top bereiken in niet minder dan 76 landen en ze was zo ook de eerste vrouw die de ‘Seven Summits’ overwon: de hoogste berg op elk continent.
10. Pioniers van klimaatverandering (Antarctica, 2016)
De grootste volledig vrouwelijke expeditie naar Antarctica wilde niet alleen de bewustwording vergroten maar ook de aandacht vestigen op het tekort aan vrouwen in de hoogste wetenschappelijke rangen. De Homeward Bound-missie telde 76 vrouwelijke wetenschappers die het effect van de klimaatopwarming op het zuidelijkste continent met hun eigen ogen konden zien.
