Deze start-up belooft de goedkoopste groene waterstof ter wereld te leveren

Het Australische Hysata claimt de meest efficiënte elektrolyser ter wereld in handen te hebben. Met andere woorden: het kan (op termijn) de goedkoopste groene waterstof ter wereld produceren. De start-up haalde onlangs 29,4 miljoen dollar aan investeringen op om die belofte waar te maken.

Het geld wordt onder andere gebruikt om een pilotfabriek te bouwen, waar de veelbelovende elektrolyser van de band moet rollen. In 2025 hoopt Hysata al op gigawattschaal te kunnen produceren.

Efficiëntie van 95 procent

Wat onderscheidt de technologie van Hysata van de rest? In een notendop: elektriciteitsverbruik. Bij het produceren van groene waterstof is elektriciteit namelijk één van de grootste kostenposten. Hoe minder elektriciteit er nodig is voor de productie van een kilo waterstof, hoe lager de kosten dus uitvallen. Bij de zogeheten capillary-fed electrolyser (CFE) van Hysata is het elektriciteitsgebruik relatief laag, dankzij een efficiëntie van 95 procent. Ter vergelijking: het gros van de elektrolysers die momenteel operationeel zijn, hebben een efficiëntie van 75 procent.

‘Deze hoge efficiëntie, gecombineerd met een eenvoudige productiemethode en weinig risico’s in de toeleveringsketen zorgt ervoor dat we op termijn ’s werelds goedkoopste groene waterstof kunnen leveren’, is te lezen op de website van het bedrijf.

Besparing van miljarden dollars

De kostenbesparing die de capillary-fed electrolyser mogelijk oplevert, liegt er niet om. Hysata legt uit: een project dat jaarlijks één miljoen ton groene waterstof produceert vereist ongeveer 14 gigawatt aan zonne- en windenergieparken met huidige elektrolyse-technologieën. Met de elektrolyser van Hysata is ‘slechts’ 11 gigawatt aan duurzame energiecapaciteit nodig voor hetzelfde productieniveau, resulterend in een kostenbesparing van ongeveer 3 miljard dollar.

De elektrolyser wordt daarnaast gemaakt van grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn, aldus Hysata. De hoge efficiëntie maakt dure koeling daarnaast overbodig.

Doorbraaktechnologie?

Het klinkt geweldig, maar de start-up moet de beloftes natuurlijk wel nog waarmaken. Een eerste investeringsronde stemt in ieder geval hoopvol. De Clean Energy Finance Corporation, een groene bank van de Australische overheid, investeerde miljoenen dollars in het bedrijf. Ook de investeringstak van Deense windturbinefabrikant Vestas behoort tot de groep van investeerders.

Een andere investeerder is Kiko Ventures. Robert Trezona, medeoprichter van dat investeringsfonds, verwacht veel Hysata’s elektrolyser. “Ik werk al twintig jaar in clean tech en heb tientallen elektrolyse-technologieën beoordeeld”, zegt hij in een persbericht. “De elektrolyser van Hysata onderscheidt zich als een echte doorbraaktechnologie.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20