Deze schets van Leonardo da Vinci brengt meer dan 10 miljoen euro op

Leonardo da Vinci’s ‘Kop van een Beer’, een schets ter grootte van een post-it, is verkocht voor een recordbedrag van 8,8 miljoen pond (10,2 miljoen euro) tijdens een veiling in Londen. 

De ‘Kop van een Beer’ is een tekening in zilverpunt (een staafje van echt zilver) op roze-beige papier en meet 7 op 7 centimeter. Volgens het Britse veilinghuis Christie’s is de berenschets een van de slechts acht tekeningen van da Vinci die nog in privéhanden zijn.

De verkoop heeft het vorige record gebroken voor een tekening van da Vinci, ‘Paard en Ruiter’, die in 2001 verkocht werd voor 8,1 miljoen pond. Het veilinghuis heeft de identiteit van de kopers niet bekendgemaakt. 

Het internationale hoofd van de afdeling Oude Meestertekeningen van Christie’s, Stijn Alsteens, omschreef het werk na de veiling als “klein maar prachtig”. Hij voegde eraan toe dat het “ongetwijfeld een van de laatste tekeningen van Leonardo zal zijn die ooit op de markt zullen komen”.

Foto: Mark Thomas/Zuma Press/Isopix

Rijke geschiedenis

De bezitsgeschiedenis van de tekening gaat terug tot Sir Thomas Lawrence (1769-1830), de befaamde Britse schilder wiens verzameling tekeningen van oude meesters wordt beschouwd als een van de grootste die ooit is bijeengebracht. Na zijn dood kwam de schets in handen van zijn handelaar Samuel Woodburn, die het werk in 1860 bij Christie’s verkocht voor 2,50 pond. 

In de eerste helft van de twintigste eeuw bevond de tekening zich in de collectie van een andere grote Britse verzamelaar, kapitein Norman Robert Colville. Sinds 1937 is de schets in musea over de hele wereld tentoongesteld. 

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) is beroemd om zowel zijn kunst als zijn uitvindingen. Het Italiaanse genie van de renaissancekunst was gefascineerd door de natuurlijke wereld en maakte heel wat dierenschetsen tijdens zijn leven. Zijn tekeningen van katten en honden, en van een lopende beer, zijn onder andere tentoongesteld in toonaangevende musea zoals het British Museum in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York City. 

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20