Deze man kan Vandeput nog in problemen brengen: generaal Jean-Claude Van de Voorde

Wat wist luchtmachtgeneraal Jean-Claude Van de Voorde precies in het dossier van de F-16’s? De man was de afgelopen jaren de kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Maar was hij zelf betrokken bij het ‘sturen’ van het dossier? Binnen de regering houden ze hun hart vast over hoe eigengereid hij handelde.

De vier topmensen, die allemaal betrokken zijn bij het F-16 dossier, hebben ‘vrijwillig een stap opzij gezet’. Daardoor is het grote slachtoffer momenteel de luchtcomponent. Nogmaals een symbolisch pijnlijke zet voor de politiek: hoewel minister Vandeput (N-VA) aankondigde dat de vier geschorst zouden worden, kozen de militairen ‘vrijwillig’ en op zichzelf voor ‘non-actief’.

Het zijn trouwens niet de minste die daarvoor ‘kozen’. Zo heb je generaal-majoor Frederic Vansina, de chef van de luchtcomponent en Luc Roelandts, de generaal-majoor die Material Resources leidt. Ook kolonel Harold Van Pee en kolonel Peter Letten zijn op non-actief gezet.

Wat wist topgeneraal Van de Voorde precies?

Een opvallende figuur is niet geschorst ondanks hij door de oppositie en de meerderheid als spilfiguur binnen het dossier van de F-16’es gezien wordt. Claude Van de Voorde, topgeneraal en F-16-piloot, werkt nog steeds door. Hij was als kabinetschef en luchtmachter zeer nauw betrokken bij de periode dat het dossier liep. Er zal nu moeten blijken of er mails of andere bezwarende documenten uit de audit komen die het bewijs leveren dat Van de Voorde meer wist van de studies omtrent de F-16’s. Een betrokkene reageert: “Het zou toch bijzonder vreemd zijn, moest Van de Voorde van niets geweten hebben.”

Wanneer blijkt dat Van de Voorde betrokken was, zal het voor Vandeput zeer lastig zijn om politiek geen verantwoordelijkheid op te nemen. Anderzijds is het geen geheim dat de kabinetschef een behoorlijke reputatie opgebouwd had: hij handelde vaak tegen z’n minister in, op eigen houtje. Dus dan rijst de vraag hoe goed de relatie tussen beide was. 

Dankzij z’n post op ADIV weet hij bijzonder veel

IVan de Voorde weet erg veel als baas van ADIV, de militaire inlichtingendienst én de tegenhanger van de civiele Staatsveiligheid dus. Dat is een machtige post, eentje die iedereen vreest binnen het leger. Ook daar zet hij diezelfde politiek van eigengereid optreden verder en is de vraag of minister Vandeput bijvoorbeeld wist van alle buitenlandse operaties waaraan agenten van ADIV deelnamen.Een ander dossier dat ook heel vervelend kan worden voor de minister.

Communicatie Vandeput helpt niet

De minister blijft het moeilijk hebben om opnieuw in positief daglicht te komen. Afgelopen weekend verklaarde hij dat de F-16’s vijftig jaar oud waren, terwijl ze veel jonger zijn. Daarnaast verklaarde hij dit weekend ook “geen tweede ambstermijn te willen”. Communicatie die zijn positie niet versterkt maar eerder doet wankelen. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00