Deze mails bewijzen: Tom Meeuws regelde zelf heel het dossier met De Roma, inclusief de facturatiebedragen

Omzeilde Tom Meeuws, het boegbeeld van sp.a in Antwerpen en nummer twee op de lijst, bewust de financiële controle bij een aanbesteding bij De Roma? Een gerechtelijk onderzoek loopt naar wat Meeuws deed. Mailverkeer dat de redactie kon inkijken bewijst dat hij zelf het zogenaamde ‘opknippen’ van facturen organiseerde: dat maakte dat Meeuws als directeur van De Lijn ontsnapte aan die controle. 

Tom Meeuws (sp.a) zijn doen en laten als directeur van De Lijn, dat tot zijn ontslag leidde, vormt nu het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Dat meldt VTM.

In februari was er al een onderzoek geopend door het parket van Antwerpen maar vandaag komt hij weer volop in de aandacht doordat sp.a hem op de tweede plaats op de lijst van de socialisten te zetten. Ondertussen laat Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn, weten dat ze aangifte van een mogelijke strafrechtelijke inbreuk hebben gedaan: “Er zijn nieuwe elementen naar boven gekomen in uitspraken die hij eerder dit jaar aan de pers deed. En wij zijn verplicht om die te laten onderzoeken.” 

Het gerecht graaft daarbij naar contracten en betaalde facturen tussen De Lijn en De Roma. Die Antwerpse vzw kreeg in 2014 een contract van Meeuws van meer dan 549.000 euro (zonder btw) om een feest te organiseren bij de opening van een nieuwe tramlijn. Onze redactie kreeg inzage in een deel van het mailverkeer tussen Meeuws en mensen van de Roma, en daaruit blijkt hoe Meeuws te werk ging.

“Bedankt voor de duidelijke budgetten van donderdag”

Aangezien het over bijzonder hoge bedragen ging, moest een openbare aanbesteding uitgeschreven worden maar dat gebeurde niet. In de plaats daarvan stapte Meeuws direct naar De Roma en werd alles informeel per mail besproken. Een mail van september 2014 doet zelfs uitschijnen dat er al een concreet voorstel op tafel ligt: “Bedankt voor de duidelijke budgetten van donderdag”, zo schrijft de artistieke leider van de Roma aan Meeuws. “Graag even bevestiging voor het budget van 200.000 euro voor 2014 (dat kan overgedragen worden) en 200.000 euro voor 2015?” Dat najaar van 2014 gaat het snel. Op 16 oktober 2014 ontvangt de artistiek leider een mail van Meeuws met een nogal vreemde volgorde. “Steven, stuur jij al proforma factuur? Dan maken wij de bestelbon.” De bestelbon van de klant volgt dus na een factuur van de leverancier. 

“Steven, na intern overleg nieuw voorstel en graag 2 facturen dit jaar”

De Roma antwoordt diezelfde dag nog. Ze stellen voor om een factuur van 145.000 euro te maken. Daarop antwoordt Meeuws opnieuw dat ze na intern overleg graag 2 facturen willen dit jaar. Op die manier splitst hij het bedrag in twee en wordt financiële controle op het dossier omzeild. 

Volgens De Lijn begon het parket begin februari een onderzoek “na uitspraken van Meeuws eerder dit jaar”. Meeuws ging begin dit jaar inderdaad fel in de verdediging over de zaak met een aantal opmerkelijke statements. Hij stelde op 17 januari al in het VTM Nieuws dat er geen sprake is van “gesjoemel”. Volgens hem heeft de leverancier achter zijn rug gevraagd om facturen op te splitsen. “Ik heb inderdaad de hoogte van de bedragen overschreden. Ik heb dat gedaan omdat ik voortvarend ben en wil dat dingen vooruitgaan.”

Ook in een gesprek met De Morgen midden maart gaf hij meer duiding over het zogenaamd opsplitsen van de facturen. “Ik heb de persoon die achter mijn rug bij De Lijn de facturen opsplitste niet buitengegooid.” Ietwat vreemde uitspraak omdat uit de mails met De Roma blijkt dat hij zelf vroeg om het factuur op te knippen en het zo aan De Lijn te factureren.

“Dit moest De Roma toelaten het event te organiseren”

Woordvoerder Eva De Wolf reageert ontkennend. “Tom heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt en zijn handtekeningsbevoegdheid heeft overschreden. Maar het contract met De Roma is in schijven betaald en niet opgedeeld.” Sp.a verwijst door naar het contract (zie foto) en dat is volgens hen een duidelijk bewijs. “Het volledige bedrag staat op het contract. Begin 2015 werd dat getekend. Op vraag van de Gazet Van Antwerpen werd het, achter de rug van Tom, opgedeeld. Als directeur was hij uiteraard wel verantwoordelijk. Dat er fouten zijn gemaakt, spreken we niet tegen, maar dit is daarbij geen nieuwe info”, zegt de woordvoerder.

Gerechtelijk onderzoek

Toch komt er mogelijks een gerechtelijk onderzoek want de timing van het contract roept vraagtekens op: pas op 6 januari 2015 wordt het afgelost terwijl de mail met de vraag om de facturen van 55.000 en 50.000 euro te maken, van 3 november dateert. Pas in maart slaat de boekhouding van De Lijn alarm en komt er schot in de zaak.

De Lijn zal in totaal liefst 664.290 euro betalen aan De Roma en zo in 2014 al 121.050 euro aan vzw De Roma ophoesten, nog voor er sprake is van een contract. Op basis van het mailverkeer blijkt nochtans duidelijk wat het plan van Meeuws was en zo leidt dit dossier en dat van de Gazet van Antwerpen tot het ontslag van Meeuws bij De Lijn.  

Zijn acties hadden nog andere gevolgen voor hem. Het dossier dat uitlekte in januari 2018 leidde tot de breuk tussen Groen en sp.a. in Antwerpen. Ze zaten samen in het kartel Samen maar Groen wou niet langer aanvaarden dat Meeuws kopman bleef. De Antwerpse afdeling van sp.a hield Meeuws toch aan waardoor het kartel barstte. Met de nieuwe ontwikkelingen rijst wel de vraag of die plaats houdbaar is voor hem. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20