Deze 64 landen hebben een religieus symbool op hun nationale vlag

Het bekende marktonderzoeksbureau Pew Research besloot eens te tellen hoeveel nationale vlaggen er eigenlijk een religieus symbool dragen. Behoorlijk veel zo bleek: één op de drie vlaggen wereldwijd verwijst naar een religie. Daarvan is de helft christelijk en één op de drie islamitisch.

De wereld telt 196 landen. Er zijn 64 landen die voor een religieus symbool op hun vlag kozen. Sommige landen hebben er zelfs meerdere. Zo heeft de Union Jack van Groot-Brittannië een combinatie van de kruisen van St. George, St. Patrick en St. Andrew en heeft India een blauwe ‘chakra’ in het midden van z’n vlag die zowel voor hindoes als boeddhisten symbolisch is. De kruisen van de Engelse vlag worden ook overgenomen door bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland.

Kruis en ster

Spanje, Griekenland, Noorwegen en Slovakije zijn een aantal Europese landen met een duidelijke verwijzing naar het christelijke kruis op hun vlag. Islamitische symbolen vinden we dan weer vooral terug in Afrika en het Midden-Oosten.

Meestal wordt er dan de halve maan en een islamitische ster gebruikt (Turkije, Bruneï en Algerije bijvoorbeeld) maar het kleine Bahrein heeft voor vijf witte driehoeken gekozen als symbool voor de ‘vijf zuilen van de Islam’. En Singapore draagt dan wel de halve maan en ster, maar deze hebben geen religieuze betekenis.

Boeddhistische en hindoe-symbolen vinden we terug op vijf nationale vlaggen. Zo stelt Cambodia op z’n vlag de tempel Angkor Wat voor, een belangrijk symbool voor zowel hindoes als boeddhisten.

En naast India heeft ook Nepal een vlag met symbolen voor de twee religies. Het enige land met een joods symbool, de Davidsster, in z’n vlag is natuurlijk Israël. De blauwwitte strepen staan dan weer symbool voor een traditionele joodse gebedssjaal.

Zon

En dan zijn er nog landen die gekozen hebben voor een symbool dat niet uit een wereldreligie, maar uit een lokale traditionele religie komt. Zo is de rijzende zon van de Japanse vlag een teken uit de Shinto-traditie, die nog altijd door zo’n 80% van de Japanners gevolgd wordt.

Een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben eveneens gekozen voor vlaggen met een zon, symbool uit de Inca-cultuur (Urugay en Argentinië). En in Mexico valt de Azteekse godheid Huitzilopochtli op de vlag te bewonderen, voorgesteld als een arend met een slang in z’n bek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20