Aandelen lijken gevaarlijk overgewaardeerd. De aandelenmarkten lopen het risico op een scherpe correctie omdat beleggers de duurzaamheid van de explosieve winstgroei verkeerd inschatten, meent Deutsche Bank. En DB is niet de enige zakenbank die het somber inziet.
Amerikaanse aandelen zijn bijna perfect geprijsd, wat kan leiden tot teleurstellende rendementen voor beleggers in de toekomst, aldus Deutsche Bank.
Hoewel de winstgroei sterk is geweest na de pandemie, is er wellicht weinig ruimte meer voor verbetering, schrijft de bank in een recente toelichting. “Nu de huidige cyclus zeer snel vordert, groeit het risico dat de correctie hard is.”
85-jarige trend
De bank meent dat Amerikaanse aandelen volgens bijna elke waarderingsmaatstaf verhandeld worden op “historisch extreme” niveaus. De koers-winstverhouding; de bedrijfswaarde ten opzichte van de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen; en de kasstroomwaarderingsmetriek liggen ver in het 90e percentiel, luidt het.
Historische gegevens tonen aan dat wanneer de waarderingen in het verleden zulke hoge niveaus bereikten, de vijfjaarlijkse rendementen op termijn gemiddeld negatief waren, aldus zakensite Business Insider. En nu de verwachtingen hooggespannen zijn voor een aanhoudende sterke winstgroei, kunnen beleggers snel teleurgesteld worden als de resultaten mogelijk tegenvallen, aldus de notitie.
“Wij zijn sceptisch dat de 85-jarige trend in winstontwikkeling is veranderd,” schrijft DB. De bank benadrukt dat analisten binnenkort wellicht klaar zijn met een inhaalslag door hun winstramingen opwaarts bij te stellen.
Vertroebeld inzicht
“Wij verwachten dat de winstverbeteringen zullen vertragen, waardoor de belangrijkste aanjager van de stijging van de aandelenkoersen zal afnemen of zelfs verdwijnen (…)”, aldus DB. De bank denkt dat een vertroebeld inzicht in de huidige herstelcyclus van de markt, een groot deel van de recente winsten kan verklaren, en ook een van de belangrijkste risico’s is voor de toekomst.
De cyclus is eigenlijk al veel verder gevorderd dan de belegger denkt, “en het risico bestaat dat de activiteit begint te vertragen, terwijl de markt is ingeprijsd voor het grootste deel van het herstel dat nog moet komen (…).” De economische cijfers zijn langzaam maar zeker zwakker dan verwacht, zoals onlangs bleek uit het flauwe Amerikaanse banenrapport van augustus.
“Nu de huidige cyclus zeer snel voortschrijdt, groeit het risico dat de correctie hard aankomt”, concludeert DB.
Niet alleen Deutsche
Ook bij de Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs is er nervositeit. “We denken dat de piek in het optimisme in de Verenigde Staten wel achter ons ligt”, meldt een econoom van Goldman in het Financieele Dagblad.
Lees ook:
- Amerikaans jobrapport weegt ook op Brusselse beurs
- Rechtszaak: Deutsche Bank heeft “massale” Ponzifraude mogelijk gemaakt
(NS)