Rechtszaak: Deutsche Bank heeft “massale” Ponzifraude mogelijk gemaakt

Deutsche Bank AG wordt ervan beschuldigd een oogje dicht te hebben geknepen bij een jarenlange regeling met frauduleuze investeringen in Florida.

Waarom is dit belangrijk?

De lijst van juridische en compliance-problemen voor Deutsche-CEO Christian Sewing blijft aandikken. Deutsche Bank worstelt al jaren met beschuldigingen van lakse interne controles en heeft miljarden dollars aan boetes betaald in straf- en civielrechtelijke zaken. Onlangs werd de bank beschuldigd van het verkeerd verkopen van valutaderivaten in Spanje, en tikte de Amerikaanse Federal Reserve de kredietverlener op de vingers wegens aanhoudende tekortkomingen op het gebied van compliance. Bovendien breidde de Duitse waakhond Bafin het mandaat van de antiwitwasmonitor die het bij de bank heeft geïnstalleerd uit.

De vereffenaars van twee failliete beleggingsfondsen op de Kaaimaneilanden hebben de bank in New York en Florida aangeklaagd. Ze beweren dat de bank “massale diefstal mogelijk heeft gemaakt” die tot verliezen van honderden miljoenen dollars heeft geleid, zo blijkt uit gerechtelijke documenten die persbureau Bloomberg kon inkijken.

Deutsche Bank hield rekeningen aan voor entiteiten die betrokken waren bij Ponzifraude, ondanks verschillende waarschuwingen en sancties van de Amerikaanse beurswaakhond. De bank slaagde er niet in haar eigen regels te handhaven om het witwassen van geld te voorkomen, zo beweren de aanklachten.

“Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn deze beschuldigingen ongegrond en we zullen ons krachtig blijven verdedigen”, aldus een woordvoerster van Deutsche Bank.

Niet aan z’n proefstuk toe

Deutsche Bank is niet aan z’n proefstuk toe wat betreft ontoereikende controles op het witwassen van geld. De eerste zaak werd vorig jaar aangespannen door vereffenaars van Madison Asset LLC, en een andere zaak werd eerder deze maand aangespannen door vereffenaars van entiteiten die bekendstaan als de Biscayne groep van bedrijven, die investeerden in onroerend goed in Florida.

Volgens de aanklagers gebruikten zij lege vennootschappen en rekeningen bij Deutsche Bank om schulden te verbergen en extra geld van investeerders aan te trekken voor entiteiten waarvan zij wisten dat ze feitelijk insolvent waren. Het nieuwe geld werd gebruikt om oudere schulden en investeerders af te betalen, om een verlieslatend vastgoedbedrijf te kapitaliseren en om de intriganten zelf te bevoordelen, aldus de overheid.

Twee mensen die betrokken waren bij de fondsen hebben al schuld bekend aan Amerikaanse aanklachten voor het witwassen van geld, waaronder iemand die in 2014 een rekening opende bij Deutsche Bank namens Madison, zo blijkt uit rechtbankverslagen.

Volgens een van de rechtszaken hebben sommige medewerkers van Deutsche Bank begin 2016 verdachte activiteiten op de gerelateerde rekeningen gesignaleerd, maar heeft het bedrijf nagelaten om daar doortastend tegen op te treden. Deutsche Bank bleef het fonds bedienen, zelfs nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission in mei 2016 een stakingsbevel aan Biscayne had gegeven, aldus de curatoren in hun klachten.

De CEO heeft nog werk

Sewing, die in 2018 werd gepromoveerd tot CEO, heeft geprobeerd grip te krijgen op de complianceproblemen van de bank. Hij bevindt zich in de laatste fase van een vier jaar durend plan voor een positieve omwenteling. Sewing heeft gezegd dat hij nog werk te doen heeft om zijn controle over de kredietverlener te verbeteren.

De CEO heeft onlangs de verantwoordelijkheid over de investeringsbank en de zakenbank overgedragen aan een ander lid van de raad van bestuur, Fabrizio Campelli, en hij heeft het toezicht over compliance en anti-financiële criminaliteit overgeheveld van Chief Risk Officer Stuart Lewis naar juridisch hoofd Stefan Simon. Een vertrek van twee senior executives houdt verband met het interne onderzoek naar de vermeende nalatige verkoop van derivaten, meldde Bloomberg.

(jvdh)

Meer