Veel dertigers klagen over bijwerkingen van tweede vaccin, maar dat is normaal en zelfs goed nieuws

Op dit moment krijgen veel dertigers en veertigers hun tweede prik van het coronavaccin. Velen onder hen merken daarbij heel wat bijwerkingen en voelen zich een dag zeer ziek. Dat is echter niets om je zorgen over te maken. Het is daarentegen juist heel goed nieuws.

Op dit moment heeft in België al 65,3 procent van de bevolking één dosis van het coronavaccin gehad. Bijna 40 procent van hen kreeg al beide dosissen. Op dit stijgt vooral dat laatste cijfer, want er worden zo goed als enkel nog tweede dosissen gegeven. Daarbij zijn nu de veertigers en dertigers aan de beurt en volgen binnen een paar weken de twintigers.

Pfizer en Moderna

Voor de meesten onder hen gaat het daarbij om het coronavaccin van Pfizer of Moderna. Dat zijn allebei mRNA-vaccins die zeer efficiënt blijken tegen het coronavirus. Ze hebben, zeker voor relatief jonge mensen wel een vervelende bijwerking. De meeste dertigers en veertigers voelen zich namelijk na hun tweede dosis even ziek. Omdat de dosis mNRA van het Moderna-vaccin groter is dan bij Pfizer is de reactie daarbij ook vaak iets erger.

Grieperig gevoel

De klachten gaan over een grieperig gevoel zoals hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs koorts. Ongerustheid is daarbij niet nodig, want dat gevoel is perfect normaal. “We noemen dat bijwerkingen, maar eigenlijk is het een uiting van de werking van het vaccin. Het is een reactie van je immuunsysteem, en dat is net wat je wilt. Het is door die reactie dat je veel antistoffen aanmaakt. Het nadeel is dat je die klachten hebt. Als je ze hebt, mag je zeker zijn dat je nadien véél antistoffen hebt. En meestal is het na minder dan 24 uur voorbij”, legt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels van het UZ Gent uit in Het Nieuwsblad.

Veel kan je niet doen als je last hebt van deze bijwerkingen. Het is wel perfect toegelaten om een pijnstiller te nemen zoals paracetamol of ibuprofen als je je te ziek voelt.

Meer