Derde verpletterende verkiezingsoverwinning voor Labour in Malta

Zoals verwacht won de Labour Party zondag de Maltese verkiezingen. Robert Abela blijft zo aan als minister-president. De verkiezing zag wel een historisch lage opkomst.

De Labour Party van Malta heeft zondag de parlementsverkiezingen voor de derde keer op rij met een ruime meerderheid gewonnen. De sociaaldemocratische Labour-leider Robert Abela behoudt zo de ambt van minister-president voor een volgend termijn.

Abela kondigde de overwinning zondagochtend aan en Bernard Grech, leider van de oppositiepartij Nationalist Party, feliciteerde hem met de overwinning.

Historisch lage opkomst

Volgens sommige bronnen binnen Labour zou het verschil tussen de partijen neerkomen op meer dan 35.000 stemmen. Er zouden sinds 2022 zo’n 500.000 mensen wonen in de mediterrane eilandstaat. De stemmenkloof zou groot genoeg zijn om Labour opnieuw een algemene meerderheid in de overheid op te leveren.

In 2017 behaalde Labour 55 procent van de stemmen terwijl de Nationalist Party zo’n 43,6 procent behaalde. De rest van de kiezers verkoos onafhankelijke kandidaten of kleinere partijen. Dat verschil betekende destijds een verschil van 35.280 stemmen. In 2013 versloeg Labour de oppositie met een verschil van 35.107 stemmen. Er is op dit vlak dus sprake van continuïteit op electoraal niveau.

Wat wel veranderde tijdens deze verkiezing, was de opkomst van kiezers. Maar 85,5 procent van de kiezers kwam opdagen om zijn stem uit te brengen. Dat zou volgens Times of Malta het laagste opkomstcijfer zijn sinds het land zijn onafhankelijkheid verkreeg van het Verenigd Koninkrijk in 1964.

Schandalen en dringende uitdagingen

Abela, een 44-jarige advocaat, zal maandag de eed afleggen als minister-president en vervolgens zijn nieuwe regering vormen voor de komende vijf jaar. Hij volgde in 2020 Joseph Muscat op nadat zijn regering werd beschuldigd van corruptie en de bescherming van actoren die in verband gebracht werden met de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017.

Ondertussen wordt Abela ook genoemd in allerlei schandalen, waaronder de verkoop van een speedboot aan een persoon die een autobom, die gebruikt werd om Caruana Galizia om het leven te brengen, zou geleverd hebben. 

Abela zal zich de komende weken wellicht richten op voorbereidingen voor een bezoek van de internationale financiële waakhond FATF, die zal beslissen of Malta kan geschrapt worden van zijn “grijze lijst” voor witwassen en het financieren van terrorisme.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20