Denen kunnen gratis woonlening op 20 jaar afsluiten: is dat ook bij ons mogelijk?

In Denemarken kunnen de huizenjagers een woonlening afsluiten tegen een tarief waar wij hier in België enkel van kunnen dromen: 0 procent. Hoe komt dat?

In Denemarken kunnen de inwoners sinds dinsdag bij Nordea Bank een woonlening op 20 jaar afsluiten zonder dat ze daar een rente moeten op betalen. Het is niet de eerste keer dat een bank in Denemarken met zo’n scherp tarief over de brug komt. In 2019 pakte Jyske Bank zelfs uit met een rente van -0,5 procent op een lening van 10 jaar.

Negatieve rente in België

Ook in ons land heeft de negatieve rente een tijdje geleden de kop opgestoken. Dat was in 2016 het geval voor enkele kredietnemers bij AXA Bank en Belfius die in de jaren daarvoor een woonlening hadden afgesloten met een variabele rente. Na heel wat getouwtrek hebben de banken in 2017 de negatieve rente uitbetaalt aan de klanten die daar recht op hadden.

Sindsdien kan de hypotheekrente niet meer in de min duiken. Nagenoeg alle kredietgevers hebben extra voorwaarden opgenomen in hun kredietcontract waarin staat dat de hypotheekrente niet onder de grens van 0 procent kan duiken.

Ander systeem

Voorts worden de woonleningen in Denemarken op een totaal andere manier gefinancierd dan in onze contreien. In België gebruiken banken het spaargeld om woonleningen te verstrekken. Een belangrijk deel van hun inkomsten komt uit het verschil tussen de spaarrente die ze betalen en de rente die ze ontvangen op de hypothecaire kredieten. Om de winsten op peil te houden willen de banken de hypotheekrentes dan ook boven een bepaald niveau houden.

In Denemarken worden hypotheekobligaties uitgegeven om de woonkredieten te financieren. Op die manier kunnen de banken lage (of zelfs negatieve) rentes onmiddellijk doorrekenen aan de kredietnemers.

Ook Danske Bank, de grootste kredietverstrekker van Denemarken, overweegt om een obligatie op 20 jaar uit te geven zonder coupon. Dat betekent dus dat die bank naar alle waarschijnlijkheid binnenkort eveneens zal uitpakken met een renteloze woonlening op 20 jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20