Denemarken heeft kleinste loonkloof van Europa; Zwitserse straatveger verdient ruim drie keer meer dan Bulgaarse manager

In Zwitserland leveren topfuncties bruto een mediaanloon van 55 euro per uur op. Denemarken eindigt op een tweede plaats met een salaris van 51 euro per uur. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Zwitserland en Denemarken zijn de enige Europese landen waar de mediaan van de toplonen tot meer dan 50 euro per uur oploopt.

Managers

Ook in de laagste looncategorieën is er in Zwitserland nog altijd sprake van een bedrag van meer dan 25 euro per uur. Denemarken en Noorwegen zijn de twee enige andere Europese landen waar in deze categorie een mediaan van meer dan 20 euro per uur kan worden gemeld.

Op Europees vlak leveren managementfuncties een mediaanloon van 28,6 euro per uur op. Professionals komen met een salaris van 21,4 euro op de tweede plaats, gevolgd door technici 17,8 euro), militairen (14,9 euro) en administratief personeel (14,2 euro).

Onderaan staan de elementaire beroepen (9,7 euro), voorafgegaan door fabrieksarbeiders (11,5 euro) en verkooppersoneel (11,2 euro).

‘Gemiddeld blijken de hoogste loongroepen in Europa ongeveer drie keer meer salaris op te leveren dan de laagste salariscategorieën’, stippen de onderzoekers aan. ‘In Cyprus is de loonkloof het grootst. Daar ontvangen managers een uurloon van 31,7 euro, terwijl elementaire beroepen 6,3 euro op uur verdienen.’

‘Daarmee liggen de uurlonen er in de hoogste categorieën vijf keer hoger dan in de laagste salarisgroepen.’

Bulgarije

‘Denemarken kent met uitersten van 50,9 euro en 22,2 euro de kleinste loonkloof van heel Europa’, zeggen de onderzoekers nog. In België is er bij de topsalarissen sprake van een bedrag van bijna 40 euro, tegenover ongeveer 12 euro in de laagste looncategorieën.

Bij de toplonen worden Zwitserland en Denemarken gevolgd door Luxemburg (49 euro), IJsland (48 euro) en Noorwegen (56 euro). Bulgarije sluit de rij met een bedrag van 8 euro, voorafgegaan door Litouwen (9 euro) en Roemenië (10 euro).

In de laagste looncategorieën daalt de vergoeding in Bulgarije tot amper 2,5 euro. Ook in de meeste andere lidstaten van het vroegere communistische Oostblok en Portugal komen die bedragen niet boven de grens van 5 euro uit.

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.