“Democratie kan in tropische regio’s een verdere ontbossing stimuleren”

Democratie kan in tropische regio’s tot een grotere ontbossing leiden. Dat is de boodschap van een studie onder leiding van Joeri Morpurgo, milieuwetenschapper aan de Universiteit Leiden, gebaseerd op een analyse van satellietbeelden, gekoppeld aan databanken over verkiezingen in vijfenvijftig landen uit tropische regio’s tijdens de eerste twee decennia van deze eeuw. De onderzoekers stellen dat vermeden moet worden dat politici het resterende regenwoud voor politieke macht kunnen uitbuiten. 

Waarom is dit belangrijk?

Het behoud van de tropische regenwouden is cruciaal om de klimaatverandering af te remmen. Maar deze gebieden hebben tegelijkertijd ook een grote economische waarde. Onder meer de agrarische sector en de mijnbouw zien in die regio's interessante uitbreidingsmogelijkheden. Dat kan aanleiding geven tot ongepaste banden tussen het beleid en het bedrijfsleven.

Stemmen ronselen - Het onderzoek toonde aan dat verkiezingen met concurrentie een groter verlies aan tropisch regenwoud teweeg brachten dan electorale activiteiten waarbij er geen keuze tussen verschillende kandidaten mogelijk was.

  • "Personen die verkiesbaar zijn, proberen op allerlei manieren stemmen te ronselen", beklemtoont Morpurgo. "Ze passen hun beleid aan of doen beloftes om kiezers voor zich te winnen."
    • "Het is bekend dat deze aanpak veel aspecten van de economie - van de werkloo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer