Democraten starten maandag afzettingsprocedure tegen Trump

De Amerikaanse president Donald Trump moet binnen tien dagen de scepter overdragen aan de president-elect Joe Biden, maar dat houdt de Democraten niet tegen om alsnog een afzettingsprocedure op te starten tegen de zittende president.

De Democraten ondernemen een tweede poging om Trump af te zetten. Ze doen dat nadat zijn aanhangers vorig week het Capitool hebben bestormd. De Democraten gaan maandag in het Huis van Afgevaardigden een wetsartikel voorstellen dat de impeachment van de president mogelijk maakt. Dat heeft Ted Lieu, de Democratische volksvertegenwoordiger, zaterdagavond via Twitter laten weten.

‘We hebben video’s van Trump die een haatdragende speech geeft en van de menigte die het Capitool bestormen. Dit is geen close call‘, aldus Lieu. Volgens de volksvertegenwoordiger zijn er op dit moment 180 medeondertekenaars voor een nieuw wetsartikel dat de afzetting van Trump mogelijk moet maken.

25ste amendement

Kort na de rellen in Washington riepen andere politici ook al op om Trump af te zetten. Zo liet Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, al weten dat een impeachment onvermijdelijk is als de president zelf niet wil opstappen.

Voorts is ook al het 25ste amendement uit de Amerikaanse grondwet ter sprake gekomen. Volgens dat amendement kan de president zijn macht worden ontnomen als hij niet meer in staat wordt geacht om het land te leiden wegens bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Maar dat lijkt momenteel geen optie.

Tegenwind uit eigen rangen

Het is niet de eerste keer dat de Democraten een impeachmentprocedure hebben opgestart tegen Trump. Ze deden dat ook al in 2019, maar zonder resultaat. Ze zijn er toen niet in geslaagd om de verplichte tweederdemeerderheid te halen in de Senaat.

Trump krijgt ook meer en meer tegenwind vanuit zijn eigen rangen. Sommige Republikeinen hebben Trump zelfs opgeroepen om een stap opzij te zetten.

Lisa Murkowski, een Republikeinse senator uit Alaska, heeft bijvoorbeeld vrijdag aan de president gevraagd om op te stappen. Ze zei toen ook dat ze overweegt de partij te verlaten als de Republikeinen zich niet distantiëren van Trump.

Pat Toomey, een Republikeinse senator uit Pennsylvania, zei in een interview met Fox News dat Trump onbeschaamde overtredingen heeft gepleegd. Hij ontkende wel dat hij voor een afzetting van Trump zou stemmen.

Andere Republikeinen, waaronder senator Lindsey Graham, roepen de Democraten dan weer op om de afzettingsprocedure te staken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20