Zuhal Demir wil schoolresultaten van Vlaamse toetsen ook communiceren aan de ouders, maar cd&v ziet dat anders

Zuhal Demir wil schoolresultaten van Vlaamse toetsen ook communiceren aan de ouders, maar cd&v ziet dat anders
Zuhal Demir (N-VA) – NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP via Getty Images

De vorige Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) riep de Vlaamse toetsen in het leven: een manier waardoor scholen beoordeeld worden. Huidig minister Zuhal Demir (N-VA) wil de uitgebreidere resultaten daarvan ook meedelen aan ouders. Maar vanuit cd&v, toch de meerderheid, klinkt commentaar.


Key takeaways

  • Demir wil ook aan de ouders meedelen hoe de school van hun kind in het algemeen scoort op de Vlaamse toetsen.
  • Loes Vandromme (cd&v) vreest dat er vergelijkingen komen tussen de verschillende scholen.
  • Die kritiek wuift Demir weg: ouders krijgen enkel de score van de school van hun kind te zien.

In het nieuws: Demir wil de algemene resultaten van de Vlaamse toetsen breder bekend maken.

  • De Vlaamse toetsen peilen naar de kennis van Nederlands en wiskunde bij leerlingen van het vierde en zesde leerjaar in de lagere school en van het tweede en zesde jaar op de middelbare school. Het idee van Weyts is dat scholen kunnen kijken hoe hun opleidingsniveau zich verhoudt tot andere scholen. En voor de Vlaamse overheid is het ook handig om te zien welke scholen achterop hinken en bijsturing nodig hebben.
    • Die informatie wordt tot nu toe niet met de ouders gedeeld: zij kregen louter de score van hun eigen kind mee. De resultaten van de school bleven voorbehouden aan de directie, de onderwijsinspectie of het bestuur.
  • Demir wil daar verandering in brengen: ze wil het decreet laten wijzigen zodat ouders ook de schoolfeedback ontvangen. Dat voorstel staat ook in de beleidsnota van de minister, zegt het kabinet van Demir. Die nota is door de ministerraad goedgekeurd, schrijft De Morgen. En de minister wil dat het snel gaat: ze hoopt de algemene resultaten al bij de eerste Vlaamse toets van dit schooljaar, in mei 2024, te kunnen overbrengen naar de ouders.
    • “We willen dat er ook echt iets gebeurt met de resultaten. Het is belangrijk dat we weten welke scholen goed en minder goed scoren. Dan weten we waar we de problemen moeten aanpakken”, zo verdedigt Demir het systeem.

Tripadvisor

Gehoord: Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) vreest een “Tripadvisor voor scholen”.

  • “Ik heb de beleidsnota op een andere manier gelezen”, opent Vandromme de discussie in De Ochtend op Radio 1. “De Vlaamse toetsen maken dat de scholen weten waar ze staan”, haalt ze aan. “Het is belangrijk dat ze zichzelf kunnen vergelijken met andere scholen met dezelfde leerlingenpopulatie. Die duiding is cruciaal”.
  • Over de initiële invulling heeft ze dus weinig te klagen, maar de geplande uitbreiding van Demir vindt Vandromme minder geslaagd. “Mijn grote vrees is dat als we de data over de Vlaamse toetsen beschikbaar stellen voor ouders, we de poort dan openzetten voor rankings. We moeten te allen tijden vermijden dat er een soort Tripadvisor voor scholen ontstaat. De minister haalt vaak aan dat ze in overleg wil gaan, dit overleg heb ik dan toch gemist”.
  • Volgens haar is een bijkomend rapport over de school voor de ouders niet nodig. “Je kan al de inspectierapporten nalezen. En je krijgt ook een rapport over de afname”.

Genoteerd: Demir wuift de kritiek over rankings weg.

  • Er lijkt dus nog het een en ander doorgesproken te moeten worden in de Vlaamse regering, als een lid van een meerderheidspartij zich niet achter het beleid kan scharen. Demir doet alvast een poging om de uitbreiding van de Vlaamse toetsen te verdedigen. Want een ranking zal niet per se ontstaan, stelt ze. Aangezien ouders enkel de resultaten van de school van hun kind en de score van hun kind zelf meekrijgen, is vergelijken tussen verschillende scholen niet vanzelfsprekend.
  • Demir denkt juist dat er een verbetering van de perceptie mogelijk is. Want scholen waarvan gedacht wordt dat die het slecht doen, doen het misschien wel beter. En omgekeerd.
  • Je zou ook de scores samen kunnen brengen en alsnog vergelijken. Dat mag niet: op verspreiding van de resultaten staan straffen. Hoe dat in de praktijk vermeden moet worden, is nog niet duidelijk.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.