In Frankrijk is maaltijdbezorger Deliveroo veroordeeld wegens het misbruik van het statuut van zijn koeriers. Die koeriers werken als freelancers, maar voormalige medewerkers zeggen dat het Britse bedrijf van dat statuut misbruik maakt.
Een nieuwe episode in het getouwtrek rond de statuten van Deliveroo-koeriers. In Frankrijk heeft een rechter de Britse maaltijdbezorger een maximumstraf gegeven wegens het misbruik van het werkstatuut van zijn werknemers.
Het bedrijf krijgt een boete van 300.000 euro opgelegd, terwijl twee voormalige managers veroordeeld werden tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en elk een boete van 30.000 euro. Een derde leidinggevende werd medeplichtig bevonden en krijgt vier maanden cel voorwaardelijk en een boete van 10.000 euro. Daarbovenop moet het vonnis van de rechter een maand lang gepubliceerd staan op de Franse website van Deliveroo.
Het onderzoek draaide rond feiten uit de periode tussen 2015 en 2017. Uit het gerechtelijk onderzoek concludeert de rechter dat Deliveroo permanent toezicht en controle op zijn koeriers had, ondanks het statuut van freelancer waaronder die medewerkers werken.
Misbruik van arbeidswetgeving
Volgens de rechter liet Deliveroo zijn koeriers als zelfstandigen werken, zonder de daarbij horende vrijheden te garanderen. Het enige doel was om de koeriers tegen lagere arbeidskosten aan te werven. Daarom maakt de koerierdienst zich schuldig aan “instrumentalisering en misbruik van de arbeidswetgeving” en dus fraude, aldus de rechter.
Deliveroo zegt de uitspraak van de rechter te betwisten. Het bedrijf onderzoekt of het nog in hoger beroep kan gaan. Volgens de Britse onderneming is het vonnis gebaseerd op een oudere versie van zijn zakenmodel. “Sindsdien is ons model aangepast om meer in de lijn te liggen met wat onze koeriers verwachten. Zij willen onafhankelijk blijven”, luidt de reactie. “Deliveroo zal blijven opereren met een model dat deze koeriers flexibele en goedbetaalde zaken gunt.”
Europese discussie
Deliveroo en de e-commercesector liggen al langer onder vuur in Europa omwille van de werkstatuten van hun werknemers. Voormalige koeriers hebben in verschillende landen het bedrijf al voor de rechter gesleept omdat ze geloven dat er misbruik wordt gemaakt van het freelance-statuut.
In december gaf een Belgische rechter de koeriers ongelijk. Toen was de conclusie dat de bezorgers wel degelijk zelfstandigen zijn, maar in januari ging de arbeidsauditeur tegen die uitspraak in beroep. In Spanje trok het bedrijf zich zelfs helemaal terug nadat de overheid besliste dat koerierdiensten hun werknemers in loondienst moeten aanwerven.
De hele discussie heeft de Europese Commissie ertoe aangezet om een eenduidig Europees kader voor de digitale platformeconomie uit te werken. Dat moet elke verwarring op de Europese markten tegengaan en de werkomstandigheden in de sector verbeteren. Zo zouden er criteria vastgelegd worden die moeten bepalen of een digitaal platform zoals Uber of Deliveroo al dan niet als een werkgever zou moeten worden omschreven.
(mah)