Delhaize verkoopt CO2-neutrale bananen: hoe werkt dat?

Delhaize start met de verkoop van bananen zonder CO2-voetafdruk. De supermarktketen is naar eigen zeggen de eerste Europese distributeur die koolstofneutrale voedingsmiddelen aanbiedt.

Met meer dan 4 miljoen bananen die jaarlijks over de toonbank gaan bij Delhaize, geldt de Belg als een grote consument van bananen. Helaas is het in ons land nogal moeilijk om de vrucht te produceren. Bananen worden ingevoerd, voornamelijk uit Zuid-Amerika.

Herbebossing en drinkwater

Dat heeft echter een stevige milieu-impact. Per banaan gaat het om 0,9 kilo CO2, in totaal komt het neer op 7.110.000 kilo aan koolstofdioxide per jaar. Daarom heeft Delhaize binnen het zogenaamde Lion’s Footprint-programma de doelstelling vooropgesteld om koolstofneutraliteit voor bananen te bereiken.

Delhaize geeft wel toe dat de productie en het transport van de bananen niet helemaal CO2-vrij is. Maar de uitstoot die de supermarktketen niet kan reduceren, krijgt wel een compensatie. ‘Zo worden een drinkwaterproject in Cambodja en een herbebossingsproject in Peru ondersteund met donaties’, klinkt het in een persbericht.

Aardbeien volgen?

Karima Ghozzi, de woordvoerster van Delhaize geeft een voorbeeld. ‘In Cambodja moeten mensen water koken om het drinkbaar te maken. Daarvoor hebben ze dan weer brandhout en dus bomen nodig’, zegt ze. De supermarktketen werkt daarom samen met een vereniging die een waterfilter verdeelt onder de bevolking.

Op basis van dit pilootproject bekijkt Delhaize bekijkt nu de mogelijkheden om andere fruitsoorten koolstofneutraal te maken. Aardbeien lijken daarbij een kanshebber. En omdat de productie ook in eigen land kan gebeuren, zou het eenvoudiger zijn om die CO2-vrij aan te bieden, stelt Delhaize.

Meer