Delhaize slaat plastic zakjes in de ban

Delhaize stopt met de verkoop van plastic zakken aan de kassa. Dat maakte de supermarktketen donderdag bekend.

Met de afschaffing van de zakjes wil Delhaize de CO2-voetafdruk verder verkleinen. ‘Hoewel plastic zakken dienen om de klanten bij het boodschappen doen goedkoop uit de nood te helpen, worden ze door ons niet als duurzaam beschouwd voor het weinige aantal keren dat ze maar gebruikt worden’, klinkt het in een persbericht.

Delhaize denkt jaarlijks 300 ton plastic te besparen door deze ingreep. ‘De doelstelling is de klanten aan te moedigen om hun eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen’, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Wel gaat de supermarktketen nieuwe recycleerbare papieren zakken aanbieden ter vervanging van de plastic variant. Die zullen 25 cent per zak kosten.

Verschillende supermarktketens bieden tegenwoordig geen plastic zakken meer aan. Onder meer Carrefour is al een tijdje gestopt met de verkoop ervan. Sinds eind 2019 mogen winkeliers aan de kassa geen gratis plastic zakjes meer geven aan hun klanten. Volgens zelfstandigenorganisatie Unizo wordt dat verbod over het algemeen goed nageleefd door handelaars.

Meer