Delhaize schaft plastic verpakking rond appels af

Supermarktketen Delhaize vervangt de plasticverpakkingen rond de meeste appels door karton, na een succesvolle test afgelopen zomer.

Delhaize veranderde in juli de verpakking van zijn Granny Smith-appels van de traditionele plastic folie naar karton. Die omschakeling wordt nu uitgebreid naar bijna alle andere appelsoorten. De supermarktketen biedt appels voortaan ofwel in bulk ofwel karton aan.

Als alle plastic verpakkingen voor appels verleden tijd zijn, levert dat een besparing van 58 ton plastic op.

Pink Lady

Sommige appelsoorten die uit het buitenland komen, zoals de bekende soort Pink Lady, blijven voorlopig wel in plastic verpakt. ‘Maar op basis van ons voorbeeld zijn ze in gang geschoten en midden januari zullen ook de Pink Lady-appels in karton zijn’, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.

Delhaize, dat goed is voor een marktaandeel van circa 25 procent in het Belgische supermarktlandschap, heeft ook plannen met andere soorten groenten en fruit. Druiven zitten niet meer in een plastic bakje, maar in een papieren zakje. Ook voor kerstomaten is de plastic verpakking afgevoerd.

‘Het is een evolutie, geen revolutie’, zegt Dekelver. ‘Volledig verpakkingsloos gaan we niet, want sommige klantengroepen zijn vragende partij voor het transportgemak van verpakt fruit.’

Ook druiven zitten niet meer in een plastic bakje, maar in een papieren zakje.

Delhaize kreeg begin dit jaar nog bakken kritiek voor een spaaractie met in plastic gehulde bouwblokjes. De supermarktketen erkende de fout en veranderde het geweer helemaal van schouder. Zo werden de gratis ballonnen aan de kassa afgeschaft, goed voor 5 ton minder plastic per jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20