Defensie investeert in nieuwe gepantserde evacuatievoertuigen

Het Belgisch leger zal negen nieuwe trucks en opleggers kopen om zware voertuigen te kunnen evacueren. Hiervoor wordt samengewerkt met truckbouwers DAF en Tatra Trucks, de trailer zal worden gebouwd door de Nederlandse firma Broshuis. De trucks moeten worden ingezet in conflictgebieden zoals Mali, om zware voertuigen zoals de Unimog, Griffon of Dingo te evacueren. De nieuwe voertuigen worden in 2024 afgeleverd.

De nieuwe voertuigen komen op een 8×8-chassis te staan, met onafhankelijke wielophanging. Het voertuig, gebouwd door DAF Trucks, krijgt een bijzonder krachtige motor, een 12,9 liter PACCAR MX-13 met een vermogen van 460pk. Door die motor zal het vehikel geschikt zijn als all-terrain voertuig. Ook technologische snufjes, zoals een dodehoekcamera en een achteruitrijcamera mogen niet ontbreken.

Alle aanvallen

Bovenop dit bijzonder sterke chassis komt een gepantserde cabine te staan, gebouwd door defensiespecialist Tatra Trucks. Die cabine beschermt niet alleen tegen kogelinslagen, maar ook tegen mijnen en geïmproviseerde explosieven. Eveneens wordt er gedacht aan een systeem dat chemische, radiologische, biologische en zelfs nucleaire aanvallen kan weerstaan.

Als trailer werd gekozen voor een uitschuifbare dieplader, gebouwd door de Nederlands opleggermaker Broshuis. De diepladers worden gemaakt om de zware pantservoertuigen te dragen en te transporteren doorheen onherbergzaam gebied.

Eerdere bestelling

Harry Wolters, president-directeur bij DAF Trucks, toonde zich fier: “We zijn erg trots dat we deze tweede order van de Belgische Defensie hebben ontvangen. Dit bewijst eens te meer dat DAF ook voor militaire toepassingen toonaangevende transportoplossingen biedt. We kijken ernaar uit om in de toekomst ook andere krijgsmachten van dienst te zijn met de unieke kwaliteiten van de DAF CF Military trucks.”

Het DAF-dealernetwerk in België en daarbuiten lijkt één van de redenen waarom gekozen wordt voor deze truckbouwer. Buiten ons land heeft de truckbouwer 1.100 dealers wereldwijd, en kunnen klanten gebruik maken van de DAF International Truck Services-hulpdienst. Ook zijn de aparte onderdelen zeer gemakkelijk en snel leverbaar.

De eerdere bestelling van Defensie bij DAF en Tatra (Foto: Defensie)

Het is niet de eerste keer dat het Belgisch leger samenwerkt met DAF en Tatra. Eerder dit jaar sloten de partijen een contract voor de levering van 879 nieuwe trucks voor het leger. De chassis’ daarvoor worden gebouwd door Tatra in Tsjechië, de cabines komen vanuit de DAF-fabriek in Westerlo. De motoren voor de 4×4’s en 8×8’s worden ook door DAF geleverd, vanuit de fabriek in Eindhoven. De vrachtwagens worden afgeleverd tussen 2022 en 2025.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.