Gaan we het tijdperk van de virtuele acteur tegemoet?

Eerder dit jaar maakte acteur Bruce Willis bekend dat hij een punt achter zijn carrière zou zetten wegens afasie, een neurologische aandoening die het communicatievermogen doet verslechteren. Maar dat betekent niet dat hij nooit meer in nieuwe films zal verschijnen. 

Willis werd immers de eerste acteur in de geschiedenis die zijn rechten verkocht aan een deepfake-firma, meldt The Telegraph. Daardoor zal zijn “digitale tweeling” binnenkort wel eens terug in films en reclames kunnen verschijnen. Het bedrijf dat de rechten opkocht, Deepcake, heeft de gelijkenis van Willis vorig jaar al eens gebruikt in een reclame voor de Russische telecomfirma MegaFon. 

Om dat te doen, werd simpelweg het gezicht van Willis gedeepfaket op het lichaam van een andere acteur. Op de website van Deepcake vertelt de acteur dat hij overtuigd was van het reclamespotje. “Ik hield van de precisie van mijn personage. Het is een geweldige kans voor mij om terug te gaan in de tijd. Het neurale netwerk werd getraind op inhoud van ‘Die Hard’ en ‘Fifth Element’, dus mijn personage lijkt op de beelden van die tijd”, zei Willis.

De technologie werd aanvankelijk met argusogen bekeken door critici. Deepfakes zijn immers al vaker gebruikt voor snode doeleinden. Zo werd in maart, kort nadat Rusland Oekraïne binnenviel, een deepfake verspreid waarin presdient Volodymyr Zelensky lijkt te capituleren. Ook andere zaken, zoals sollicitanten die solliciteren met deepfakes, duiken steeds vaker op. 

Maar voor Hollywood is de technologie een zegen. Nu al worden acteurs door middel van kunstmatige intelligentie (AI) jonger of ouder gemaakt in sommige films en series. Ook de acteur James Earl Jones, onder andere bekend als de stem van Darth Vader in Star Wars, heeft al toestemming gegeven om zijn stem te laten imiteren door een AI. De Belg Chris Umé werd in september zelfs vierde in ‘America’s Got Talent’ met zijn deepfake-act.

Doos van Pandora

Maar door acteurs die niet meer in staat zijn te acteren, terug te brengen naar het grote scherm, wordt een nieuwe doos van Pandora geopend. Volgens Sandro Monetti, directeur van de documentaire ‘Tech To The Future’, zal de technologie Hollywood voor altijd veranderen.  

Monetti denkt immers dat de technologie het zal toelaten om filmsterren die al lang dood zijn, terug tot leven te brengen in films. Enkele jaren geleden ging bijvoorbeeld al een film worden gemaakt waarin de dode acteur James Dean digitaal terug tot leven zou worden gewekt. Uiteindelijk gebeurde dat niet, nadat de plannen op behoorlijk wat kritiek konden rekenen. 

(evb)

Meer