Minister Dedonder huurde speciaal een vliegtuig om pers over te vliegen naar Estland

Consternatie gisteren in de Kamer: de Commissie Defensie, waarin allerlei specialisten zitten van meerderheid en oppositie, mocht al twee keer niet naar Estland afreizen om daar de Belgische F-16’s aan het werk te zien. Zo’n trip moet immers georganiseerd worden door het leger, met goedkeuring van de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Zelf trok de minister echter wel naar Estland, met cameraploegen aan boord.

  • Twee keer werd de trip geschrapt: een keer was er corona in het corps in Estland, een tweede keer waren de vliegtuigen van de Belgische Defensie en NAVO-partners in gebruik voor transport voor Oekraïne.
  • Maar kijk: op vrijdag 11 maart, vloog Dedonder zelf toch naar Estland voor een bezoek aan de F-16’s en hun piloten daar. Aan boord: cameraploegen, die getrakteerd werden op een begeleiding van de F-16’s, naast het vliegtuig in de lucht. Niet aan boord: de Parlementsleden, die niet uitgenodigd waren.
  • Dat zet kwaad bloed, zeker omdat nu blijkt dat niet de Falcons van het leger zelf gebruikt zijn, maar speciaal een vliegtuig gecharterd werd om de pers tot in Estland te krijgen. De kostprijs van zo’n charter ligt normaal rond de 50.000 euro.
  • Nog lastiger voor Dedonder: aan boord niet alleen de nationale pers (VTM, RTL, Het Laatste Nieuws en Le Soir), maar ook twee mensen van Notélé, een lokaal televisiestation uit Doornik, de thuisbasis van Dedonder.
  • “Dit is ongelofelijk. Moet men hiervoor publieke middelen inzetten, in deze tijden? Een peperduur toestel charteren, gewoon om meer pers te kunnen meenemen?”, zo vroeg Francken zich gisteren af in de Kamer. De PS was doodstil.
  • “Er was initieel een bezoek gepland met de Commissie én de pers, met een groot MRTT-toestel, dat in de lucht F-16’s bijtankt. Maar die toestellen zijn allemaal in gebruik nu, dat ging niet meer”, zo licht de woordvoerder van Dedonder toe.
  • “Die vlucht kon dus niet doorgaan. Dan heeft de minister ad hoc een bezoek gebracht, omdat die Belgische missie daar verlengd zal worden. En daarvoor was er interesse van heel de nationale pers. Aangezien we ‘dankzij’ de vorige regering alleen nog Falcons hebben, hebben we een iets groter toestel gebruikt.  RTBF en VRT hadden dan afgezegd, waardoor er plaats was voor een lokale zender”, zo sust de woordvoerder.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20