“De zonne-energiesector staat voor een van zijn moeilijkste uitdagingen”

Volgens een nieuw rapport van energieconsultant Rystad Energy zou de toename van de kosten van zonne-energie, veroorzaakt door de stijging van de grondstofprijzen en de beperkingen in de toeleveringsketen, meer dan de helft van de verwachte zonne-energieproductie op nutsschaal in 2022 kunnen vertragen of zelfs annuleren. Dat bericht de zakensite CNBC.

In het rapport van het energieonderzoeksbureau staat dat door de prijsstijgingen 56 percent van de verwachte 90 gigawatt aan zonne-energie die volgend jaar op nutsschaal wordt gebouwd, kan worden uitgesteld of geannuleerd.

Door de prijsstijgingen kunnen ontwikkelaars proberen om hogere stroomafnameovereenkomsten te bedingen, of anders zelf de kosten op zich nemen, wat tot lagere marges leidt.

Alles bij elkaar zijn de kosten voor fotovoltaïsche modules, zonnepanelen, met bijna 50 procent gestegen van minder dan 0,20 dollar per wattpiek (Wp) in 2020 tot tussen 0,26 en 0,28 dollar per Wp in de tweede helft van 2021, aldus Rystad. Wattpiek is de meeteenheid voor de capaciteit van zonnepanelen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten.

Prijs van polysilicium

Een deel van de oplopende kosten is te danken aan de stijging van de prijs van polysilicium, een belangrijke component van zonne-energiesystemen. Volgens Rystad zijn de prijzen voor het materiaal met 300 procent gestegen sinds juli 2020. IHS Markit, een analysefirma, raamt een iets kleinere stijging en zegt dat de prijzen voor polysilicium tussen oktober 2020 en vandaag met meer dan 200 procent zijn gestegen.

En het gaat niet alleen om polysilicium. Prijzen van andere onderdelen van zonne-energiesystemen, zoals zilver, koper, aluminium en glas, stijgen ook. De vraag naar grondstoffen neemt toe nu de wereldeconomie uit het coronaslop komt, wat de prijzen opdrijft omdat het aanbod krap blijft.

Enkele dagen voor de COP26

“De zonne-energiesector staat voor een van zijn moeilijkste uitdagingen, enkele dagen voor de COP26,” zegt David Dixon, senior analist duurzame energie bij Rystad Energy. “De huidige knelpunten zullen naar verwachting niet binnen de komende twaalf maanden worden opgelost, wat betekent dat ontwikkelaars en afnemers zullen moeten beslissen of ze hun marges zullen verlagen, projecten zullen uitstellen of de afnameprijzen zullen verhogen om projecten financieel rond te krijgen”, klinkt het nog.

Rystad merkt op dat het nog te bezien valt of deze projecten uiteindelijk gewoon zullen worden uitgesteld, of helemaal geannuleerd.

Scheepvaartprijzen

Het onderzoeksbureau voegt eraan toe dat de verhoogde scheepvaartprijzen en vertragingen ook een materiële impact hebben, aangezien deze kosten tussen september 2019 en vandaag met bijna 500 procent zijn gestegen. In het algemeen veroorzaakt de verzending “aanzienlijke uitdagingen voor ontwikkelaars en moduleleveranciers.”

De sprong in de kosten om de modules zelf te maken en ze vervolgens te verschepen, vormen de grootste uitgavenpost voor projecten en kosten doorgaans tussen een kwart en een derde van de totale kapitaaluitgaven (CAPEX).

Elektriciteit

Rystad stipt aan dat de gestegen transportkosten de genivelleerde kostprijs van elektriciteit met 10 tot 15 procent hebben doen stijgen, een “grote kostenstijging voor de meeste projecten die voor 2022 gepland zijn”. De genivelleerde kostprijs van elektriciteit wordt gebruikt om de prijzen van verschillende vormen van energie te vergelijken. (mah)

Meer