De winnaars van de coronacrisis? Big Tech

Deze week publiceren heel wat techreuzen hun kwartaalresultaten, blijkt dat er tijdens een globale pandemie ook goede zaken te doen zijn.

Tech-beleggers beleven een topweek. Microsoft rapporteerde het afgelopen kwartaal een nettowinst van 10,8 miljard dollar. Dat 22 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Consumenten in lockdown gebruiken nu eenmaal meer video-conferenties, en zetten hun Xbox meer aan. 

Facebook verdubbelde zijn nettowinst tot 4,9 miljard dollar. Het geesteskind van CEO Mark Zuckerberg ziet ‘tekenen van stabiliteit’ nadat de advertentie-inkomsten in maart in elkaar stortten. 

Google zag ook zijn advertentie-inkomsten slinken, maar het moederbedrijf noteerde toch een omzetstijging door goede prestaties van Youtube en de clouddiensten. Die laatste zijn natuurlijk cruciaal voor telewerkers.

De aandelen van alle bovenstaande firma’s schoten sterk omhoog. Tesla was de kers op de taart voor investeerders. Het aandeel sprong 9 procent naar omhoog toen het voor de allereerste keer winst kon rapporteren in het eerste kwartaal.

Big Tech losers

Met de grootste webshop en en een wereldwijd marktleiderschap in clouddiensten lijkt het bedrijf van Jeff Bezos wel gemaakt om munt te slaan uit de coronacrisis. De omzet van Amazon groeide dan ook tot meer dan 75 miljard dollar in het eerste kwartaal. Maar omdat het minder winst maakte dan de projecties aantoonden, zakte het aandeel toch met zes procent na het publiceren van de bedrijfsresultaten. 

Van de bekende big tech-bedrijven valt vooral Apple uit de boot tijdens de coronacrisis. De omzet van de verkoop van iPhones daalde met 7 procent tegenover vorig jaar. De totale omzet, 58,3 miljard dollar, steeg licht tegenover vorig jaar, maar de groei vertraagt. In januari werd de toeleveringsketen van Apple vanuit China, waar de meeste toestellen worden gemaakt, danig verstoord. In maart stuikte de vraag naar Apple-toestellen vanuit Europa en de VS in elkaar.

Apple zal in september enkele nieuwe premium toestellen voorstellen, maar of veel mensen zich tegen dan nog zo’n dure smartphone kunnen permitteren is niet zeker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20