De Wever herlanceert Groot-Nederlandse gedachte: “Vlaanderen en Nederland zouden samen een van de sterkste economieën ter wereld zijn”


N-VA-voorzitter Bart De Wever schetst in het tv-programma Trends Talk op Kanaal Z, op de nationale feestdag, zijn politieke droom: een hereniging van Vlaanderen en Nederland.

“In 1993 was ik als jongeman al medeorganisator van een Groot-Nederlands studentencongres”, zegt De Wever aan Trends Talk. “Ik heb die droom nooit losgelaten: dat alle Nederlandstaligen ooit in één verband weer zouden samenleven, de zuidelijke en de noordelijke Nederlanden.”

“Ze zouden samen één van de sterkste economieën ter wereld zijn. De havens van Antwerpen en Rotterdam zouden kunnen fuseren tot dé gateway van de noordwest-Europese economie. Dat lijkt mij een fantastisch verhaal. Er zal natuurlijk nog wat water door de Rijn en de Schelde moeten vloeien en de mensen zijn er mentaal nog niet rijp voor, dat merk ik wel.’

En nog: “Als ik zou kunnen sterven als zuidelijke Nederlander, zou ik gelukkiger sterven dan als Belg.”

Inflatie

In hetzelfde gesprek waarschuwde de partijvoorzitter ook voor de gevolgen van inflatie. Op basis van de containertrafiek in de Antwerpse haven verwacht De Wever een algemene stijging van het prijspeil.

“Inflatie zal vooral de Vlaamse spaarders treffen. De Vlaming is wereldkampioen in sparen en weet dat hij eigenlijk al sinds de financiële crisis van 2008 het spaargeld ziet krimpen. En de inflatie is – ook al is ze beperkt – veel hoger dan de nul-komma-niks die je nog op je spaargeld krijgt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20