De Wever en Magnette mogen week verlengingen spelen

Het preformateursduo Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) heeft van de koning nog zeker een week gekregen om een meerderheid te vormen. Op 17 augustus brengen ze opnieuw verslag uit.

De ’twee keizers’ hebben al 69 zetels kunnen verzamelen, maar voor een meerderheid hebben ze er 76 nodig. Naast N-VA en PS zijn ook de christendemocraten van CD&V en cdH en de socialisten van sp.a bereid om mee in een regering te stappen. Alleen de liberale familie ligt dwars.

De Wever, die zich naar het paleis liet brengen door zijn oudste zoon nu zijn medewerker op vakantie is, en Magnette konden de koning er toch van overtuigen dat ze een meerderheid zouden vinden en krijgen daarom nog een week respijt.

Vierde week

In die week zullen de twee proberen om nieuwe gesprekken aan te knopen met de liberale familie Open Vld en MR en de groenen om een coalitie op de been te krijgen.

De preformateurs zitten ondertussen aan hun vierde week van onderhandelingen. Ter vergelijking: de eerste onderhandelaars George-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) waren twee maanden bezig. En de ‘drie koningen’ – Coens en Bouchez aangevuld met Egbert Lachaert (Open Vld) – mochten 6,5 weken onderhandelen. De kans is dus groot dat De Wever en Magnette nog niet uitgespeeld zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20