De wetenschap en FC Barcelona… Messi en co. hebben wel degelijk een absoluut unieke speelstijl

FC Barcelona greep vorig seizoen naast een reeks prijzen, maar blijft daarom niet minder een Europese topclub. Een groep wetenschappers leidt nu uit een statistisch onderzoek ook af dat de Catalaanse club een absoluut unieke speelstijl heeft. Is het dan toch mogelijk, in de geglobaliseerde wereld van het voetbal, dat één team zich zo duidelijk onderscheidt van de rest?

 

Volgens de onderzoekers in dat zeker het geval en hun studie is dermate overtuigend dat de wetenschappers Gvarmati, Kwak en Rodriguez ze gepubliceerd zagen in het prestigieuze wetenschappelijk vakblad ‘MIT Technology Review’.

Het doel van hun studie was verschillende speelstijlen in het moderne voetbal te identificeren. De onderzoekers vroegen zich om te beginnen af of dat nog wel kon, nu teams echte multinationals zijn geworden met spelers en trainers uit alle uithoeken van de wereld.

Om de vraag te kunnen beantwoorden focusten de onderzoekers zich op één specifiek onderdeel van een voetbalmatch, de passes. Daarbij zochten ze naar specifieke patronen en keken ze of deze patronen per club verschillend waren. Ze konden vijf typische patronen van passes identificeren: ABAB, ABAC, ABCA, ABCB en ABCD.

In het ABAB patroon passeert speler één de bal aan speler twee die deze terugstuurt naar speler één en hem vervolgens weer terugkrijgt. In het ABAC-patroon krijgt speler twee de bal van speler één, stuurt hem terug en vervolgens krijgt een derde speler de bal van nummer één. In het ABCD-patroon tenslotte wordt de bal gewisseld tussen vier spelers.

Na het analyseren van 250.000 passes in de Spaanse eerste klasse tijdens het seizoen 2012-2013 concludeerden de onderzoekers dat FC Barcelona veel minder gebruikmaakt van het ABCD-patroon dan z’n tegenstanders. Bij Barca wordt er veel meer structureel gepasseerd tussen telkens dezelfde twee spelers.

Op de onderstaande grafiek zie je de ploegen opgedeeld in vier categorieën naargelang de stijl van passeren. FC Barcelona heeft zoals je kan zien z’n eigen categorie:

Dit resultaat zien we ook als we op Europees niveau gaan kijken. We zien ook bij andere topclubs zoals AC Milaan, Juventus en Lille een onderscheidende speelstijl maar die van Barca is toch echt een klasse apart.

Kort samengevat bevestigt deze studie de zogenaamde ‘tiki-taka’ stijl van de Barcelonezen. Deze speelstijl wordt gekenmerkt door korte herhaalde passen tussen dezelfde spelers. Zelfs als deze speelstijl niet altijd een garantie op winst betekent is het in elk geval wel de meeste unieke stijl van spelen in Europa. Misschien dat het daarom niet mag verwonderen dat FC Barcelona ook de meest kwalitatieve jeugdschool van Europa heeft.